Efekat Zvončice je odnedavno poznat zbog objava na TikToku i odnosi se na fenomen kada nešto postoji ili funkcioniše – jednostavno zato što u to verujemo.

Baš kao Zvončica, vila iz priče (i filma) Petar Pan, koja se gasi ako vera u nju prestane, a oživljava kada u nju veruju, efekat Zvončice naglašava moć verovanja u oblikovanje ishoda. U suštini, naša verovanja i percepcije mogu imati ključan uticaj na stvarnost koju kreiramo za sebe.

Kako postajemo svesniji da naša uverenja utiču na ishode, tako nam je dostupnija moć da koristimo pozitivan način razmišljanja u postizanju ciljeva sa više lakoće i protoka.

Psihološko značenje efekta Zvončice

Efekat Zvončice sugeriše da stvari koje držimo u fokusu i ulažemo u njih svoju veru, imaju veće šanse da se ostvare. Zapravo, ovaj efekat je na snazi sve vreme, iako toga nismo svesni. Razmišljanja stvaraju sisteme verovanja, a ovi sistemi utiču na naše stanje, odluke i postupke dok se krećemo kroz život.

Kada verujemo u nešto ili nekoga, skloni smo da ulažemo više vremena, energije i resursa – to je logično objašnjenje. Ovaj povećani napor može dovesti do boljih rezultata i svakako ojačava početno uverenje.

Na primer, ako verujemo da će određena metoda ili strategija dovesti do uspeha pri polaganju ispita, veća je verovatnoća da ćemo uložiti neophodan rad i istrajati kroz izazove. Ovo verovanje i naknadna akcija mogu stvoriti samoispunjavajuće proročanstvo, u kome naše verovanje manifestuje određenu stvarnost.

Razumevanje psihologije koju sadrži efetkat Zvončice omogućava nam da osvestimo moć pozitivnog razmišljanja i vere u sebe, kako bismo povećali sopstvene sposobnosti i ostvarili svoje potencijale.

Pročitajte i ovo: Toksična uverenja koja nastaju kao posledica fokusiranosti na nedostatak

Primeri iz života

Um je moćan alat i ima sposobnost da utiče na naše fizičko blagostanje, na načine kojih možda nismo ni svesni. Jedan fascinantan primer koji se može posmatrati kao efekat Zvončice, jeste placebo efekat – kada nešto za šta pacijent veruje da je lek (iako je u pitanju neka neutralna supstanca), ima terapeutsku vrednost. Placebo proizvodi pozitivan efekat, samo zato što pacijent veruje da je to lek koji će mu pomoći. Ovaj fenomen, potvrđen brojnim istraživanjima, naglašava ulogu uma u oporavku i izlečenju, a njegovo otkriće i potvrda predstavljaju važne implikacije za medicinske tretmane. Lekari su svesni da pacijenti koji veruju u tretmane koje primenjuju, u znanje i sposobnosti onih koji o njima brinu, imaju veću mentalnu snagu, koja višestruko podstiče i podržava standardnu terapiju.

Sa druge strane, postoji i suprotan uticaj, poznat kao nocebo efekat – negativno uverenje, koje može pogoršati stanje pacijenta, što takođe može imati značajne implikacije za medicinski tretman. Na primer, ako se pacijentu kaže da određen lek može izazvati ozbiljne neželjene efekte, on ih može doživeti, čak i ako uzima placebo.

To nam govori da ne možemo zanemariti moć sugestije – zato je važno pružanje tačnih i pozitivnih informacija pacijentima o njihovom lečenju. Izbegavajući negativne sugestije i fokusirajući se na potencijalne koristi, zdravstveni radnici mogu pomoći u smanjenju negativnog uticaja nocebo efekta i povećati procenat boljih ishoda. Isti princip možemo i sami primeniti u sopstvenim stavovoma i očekivanjima pozitivnih ishoda svojih napora i zalaganja.

Efekat Zvončice i snaga mašte

Efekat Zvončice je i dobio naziv zahvaljujući pop kulturi, odnosno, Diznijevom crtanom filmu u kome je sićušna vila Zvončica, čiji prah omogućava Petru Panu i njegovim saputnicima da lete – uz dodatnu pomoć srećnih misli oličenje vere, koje nas podseća da su naša uverenja moćna sila koja oblikuje stvarnost.

Avanture Petra Pana i Izgubljenih dečaka u Nedođiji oživljavaju čistom snagom njihove mašte – nepokolebljivim verovanjem oni čuvaju svet detinjstva, prepun uzbudljivih događaja i mogućnosti. Ova priča nas uči da naša mašta ima sposobnost da otključa nova područja i mogućnosti za koje možda nikada nismo ni pomislili da postoje i da možemo da im pristupimo.

Mnoga dela mašte, priče, romani, filmovi, barataju poluistraženim i uzbudljivim konceptima koji uključuju snagu misli i manifestovanje želja i snova. Iako na granici spoznaje i bez dovoljno naučnog potkrepljenja, iz sopstvenog iskustva poznajemo zakon privlačnosti i možemo da u svom životu i životima ljudi oko nas prepoznamo primere ostvarenja dubokih želja, kao i ostvarenja strahova i strepnji. Možemo razumeti kako manifestacija funkcioniše i namerno koristiti moć pozitivnog razmišljanja i vizuelizacije da oblikujemo svoju stvarnost.

Kako se koristi efekat Zvončice

Ako želimo uspeh, mir i zadovoljstvo u svom životu, od suštinskog je značaja da negujemo način razmišljanja koji promoviše rast i razvoj, otvarajući svoj um ka mogućnostima (umesto da ga zatvaramo pred preprekama). Možemo da odgovorimo na izazove, prevaziđemo krize i neuspehe čuvajući pozitivan stav, čvrsto verujući da su to faze našeg putovanja ka uspehu. Na ovaj način osnažujemo svoje samopouzdanje i otpronost i veru u svoje sposobnosti, postajući sigurniji pri preuzimanju rizika.

Samopouzdanje deluje kao katalizator za promene i uspeh, omogućava nam da izađemo iz zone komfora i prihvatimo nove izazove, a takođe nam omogućava da se oporavimo od neuspeha. Radi se o tome da ostanemo odlučni i uporni kada se suočimo sa nedaćama. Razvijanjem ovih kvaliteta opremamo se alatima za nošenje sa životnim izazovima, da postanemo svesniji moći svojih verovanja i da negativna uverenja transformišemo i zamenimo pozitivnim.

Svako ko je prošao kroz ovu transformaciju, svedoči o snazi misli i uverenja – ona mogu doneti važne promene i napraviti veliku razliku. Razumevajući efekat Zvončice, pronalazite tačku u kojoj se spajaju uverenja sa onim što je realno moguće – a kada je pronađete, izoštravate fokus negujući svoju veru zajedno sa ulaganjem konkretnih napora da ostvarite ono što želite.

Pročitajte i ovo: Evo kojim poslom treba da se bavite ako želite da živite i dišete manifestaciju

Naslovna fotografija: instagram.com/clairerose

Brankica Milošević

Comments