Istina je da je svakome teško da prihvati kritiku – u najboljem slučaju uspećemo da se ujedemo za jezik i da se ne pravdamo i ne branimo, savladaćemo se i pokušati da u kritici vidimo korisnu informaciju o sebi, smernice za razvoj svoje ličnosti.

Nezahvalno je i upućivati kritiku, jer to ne treba da bude ukazivanje na manjkavosti druge osobe i njene propuste, već baš ta korisna informacija, a kad kritikujemo, najčešće nismo baš smireni i blagonakloni i onda drugu osobu osuđujemo i prozivamo, a to se u prisnim odnosima pretvara u dokazivanje, nadmudrivanje, svađu, zahlađenje i udaljavanje – i šteta je već učinjena. Ali postoji bolji način da se pošalje poruka o greškama druge osobe, a to je povratna informacija.

Kritikovanje napada, a povratna informacija objašnjava

Umesto da partneru, detetu, kolegi iznervirano kažemo “opet ostavljaš sve za poslednji trenutak” možemo da objasnimo stanje stvari u stilu “potrebno je da to obaviš do određenog roka, jer ti (ili nam) od toga zavisi sledeća faza projekta, pa rizikuješ (rizikujemo) da propustiš(mo) dobru šansu…”

Comments