Sigurno već znaš da moraš poštovati crte lica ukoliko želiš da istakneš svoje najbolje karakteristike, a sakriješ nedostatke.

Već je bilo puno reči o tome šta i kako moraš konturisati na licu kako bi postigla “vau” efekat, ali malo toga je rečeno o samom šminkanju. Da li si se ikad zapitala zašto neka tvoja drugarica bez problema može da nosi neki novi makeup trend, dok ti sa istim izgledaš potpuno smešno?

E pa, u obliku lica je štos! Slično kao i sa frizurom, oblik lica diktira da li će ti dobro stajati “smokey eye” look ili naglašene usne.

Dakle, bitno je da nosiš šminku koja će naglasiti i ulepšati ono što treba, a sakriti sve nepravilnosti.

Primera radi, glumica Riz Vinterspun ima prelepo lice srcolikog oblika, što znači da ima vrlo naglašenu bradu. Zbog toga ona se uglavnom šminka tako da odvlači pažnju sa tog dela lica: obavezno naglašava usne i obraze nekom smelom bojom!

Utvrdi svoj oblik lica

Nisi sigurna koji oblik lica imaš? Evo kako možeš utvrditi: Pokupi kosu sa lica, veži je u rep, i pričvrsti šnalicama. Pogledaj se u ogledalu – i definiši oblik linije kose na čelu i liniju brade. Možeš čak koristiti i olovku za oči te na ogledalu nacrtati par ključnih tačaka oko ovih linija: čelo, brada, obrazi.

oblici lica Kako da se šminkaš prema obliku lica?

Sada pogledaj oblik:

Imaš OVALNO lice ako: Lice ti je duže nego što je šire. Imaš šire čelo, naglašene obraze, od kojih se lice nežno sužava ka bradi.

Imaš OKRUGLO lice ako: Dužina i širina tvog lica su skoro pa istih mera. Lice ti je najšire kod obraza.

Imaš SRCOLIKO lice ako: Brada ti je izdužena i špicasta. Ovaj oblik lica podseća na oblik trougla. Čelo ti može biti veliko i naglašeno.

Imaš KOCKASTO lice ako: Imaš jaku liniju vilice i skoro istu meru širine i dužine lica.

Comments