Sve smo se ponekad osećale zarobljeno u vremenu i prostoru u kome se nalazimo. Imamo osećaj da nas sve guši, da su nam nametnuta ograničenja, tuđi snovi i želje koje moramo da ostvarimo. Ili pak osećamo da se gušimo u sopstvenim željama i ambicijama usled okruženja koje nam ne pruža dovoljnu podršku ili ne priznaje i ne uviđa naš rad. Sve smo možda nekada prolazile kroz tu fazu, neke je možda još uvek prolaze, a neke ne mogu nikako da se izvuku iz nje, jer što se više opiru sve više tonu.

Jedna od nas bila je Emily Dickinson. Možda ćete se upitati sada, ako niste dobar poznavalac književnosti, a ko je to? Govorimo o devojci koja je živela sredinom 19. veka i koja je imala jedan jedini cilj. Da pomeri granice i žene učini ravnopravnim u svakom smislu. Borila da ostvari svoj san – da piše.

Priča koja se odvijala daleko ispred svog vremena, zapravo ona je vanvremenska, dešavala se u jednom američkom gradiću. Glavna junakinja Emily je čuvena američka pesnikinja, koja pored pesama nesvakidašnje forme, pažnju javnosti privlači svojim dinamičnim i istovremeno pasivnim životom. No, zašto je Emiliy baš ovog trenutka toliko aktuelna i zašto baš sad o njoj možemo da govorimo i razmišljamo kao o ikoni feminizma?

Serija “Dickinson”, u Apple produkciji, prikazuje život mlade i buntovne Emily koja je povrh svega spremna da se bori za svoja prava, za svoje snove i da se suprotstavi svojoj okolini. Život koji je vodila nije se uklapao u društveno prihvatljiv način života sredinom 19. veka, a može se reći da situacija ništa drugačija ne bi bila ni danas. Serija je bazirana na njenom životu i istražuje ograničenja društva, roda i porodice iz perspektive buntovne Emily. Koriste se 1850. godine kao ogledalo kako bi se reflektovalo tadašnje stanje, ne samo američke već i globalne kulture, na današnje vreme i na spoznaju koliko sve oko nas stagnira na jednom dubljem nivou. Preplitanje prošlosti i sadašnjosti i zapravo mogućnost poistovećivanja sa pesnikinjinom pričom i dan-danas alarmanta je stvar koja nas navodi na razmišljanje. Tokom gledanja serije otvaraće se mnoga pitanja, a Emily je zapravo predstavljena kao heroina svog vremena, koja je uprkos svemu istrajala u borbi za svoja prava, borbi da radi ono što voli i za šta je osećala predodređenost.

Comments