Heroina svog vremena je bila između ostalih i ona, ali ko su heroine našeg vremena? Drage dame, to smo sve mi! I dan-danas, dva veka kasnije, žene biju iste bitke samo na različitim frontovima. Bazu i bojno polje uspostavile su nam nekadašnje heroine, kako bi nama danas bilo lakše da vodimo bitke za svoje snove, svoje pravo glasa, za svoj podređeni položaj u odnosu na muškarce i ostale savremene, a tako duboko ukorenjene probleme na koje svaka od nas nailazi i u ovom 21. veku.

Serija koja crpi inspiraciju iz njene poezije, nije potpuno istorijski tačan prikaz života čuvene pesnikinje. Priča je bazirana na paradoksu njenog života koji se odvijao skoro 56 godina isključivo u njenom domu i crnom humoru kroz koji se prikazuju sve njene prepreke i problemi. Koncept serije je izuzetno zanimljiv i iako nije verodostajan prikaz njenog života, privući će vam pažnju već u prvoj epizodi jer sama suština zapravo nije ni promenjena.

View this post on Instagram

Our luxury 👑

A post shared by Dickinson (@dickinson) on

Svi se mi osećamo pomalo zaboravljeni u svom vremenu, izgubljeni i vodimo se mišlju kako smo slučajno zalutali ovde i kako ćemo se sutra probuditi na nekom boljem mestu. Tvorci serije se nadaju da će nam ona pomoći da razmotrimo svoje mogućnosti, postanemo svesni naših kvaliteta i pomerimo sve barijere. Pomalo je kliše, ali ima istine u tome da smo na kraju dana ipak tvrdoglave žene, koje će uraditi sve što imaju na umu. No, bitno je da razumemo da Emily Dickinson nije žrtva vremena, baš kao što to nećemo biti ni mi. Živela je u depresivnim okolnostima, da, ali je tvrdila da može da pomeri sva ograničenja koja su joj bila nametnuta kao ženi i to je i uradila, i upravo zato ona može biti naš heroj i danas, kao što je bila i tada.

Naslovna fotografija: instagram.com/emilydickinscn

Teodora Ristovski

Comments