Reći ne drugima je prilično teško ako ste people pleaser, a još teže je to učiniti na poslu. Zašto? Zato što zvuči neprofesionalno, zato što zvuči kao da nešto ne želite da uradite, zato što se plašite da ne uvredite poslodavca. Nažalost, ako sagledamo realnu sliku, ne je nekad nemoguć odgovor. No, ako imate izbor i ako već imate dovoljno posla i smatrate da bi dodatne obaveze smanjile vaš kvalitet i negativno uticale na ostatak posla, najbolja stvar koju možete da uradite jeste da kažete “ne”.

Pravo pitanje je, kako to učiniti na ljubazan, kulturan način, tako da poslodavac ne dobije pogrešan utisak o vama?

Većini ljudi reći “ne” na poslu nije nimalo prirodno niti prijatno. Ne želite da na poslu pomisle da niste timski igrač ili da ste namćor. Ne postoji lep način da saopštite loše vesti, ali ipak postoje određeni koraci koje treba ispoštovati da to učinite sa što manje negativnih posledica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laskasas (@laskasas)

Nemojte reći ne odmah

Zamislite ovu situaciju, šef vas pita da nešto odradite, a vi u istoj sekundi odgovorite sa ne. To će odmah stvariti vrlo negativnu sliku o vama. Pokušajte da odgovorite na drugačiji način. Na primer, ovako: Ova ponuda zvuči vrlo primamljivo i verujem da je veoma važna za naš tim. Ipak mi je potrebno vremena da razmislim, zato što već imam veliki obim posla, pa ne bih da umanjim kvalitet svog rada.

Možete pitati vašeg nadležnog da li bi vam mogao pomoći neko od kolega i da li postoji mogućnost da se posao podeli, kako ne bi bilo sve na vama.

Takođe, pre nego što ljubazno odbijete, zamolite poslodavca da vam objasni koliki vas obim posla očekuje. Da li je u pitanju neka mala, usputna stvar ili nešto znatno veće. A onda podelite sa šefom informaciju na kojim projektima ste već angažovani. Može da se desi da upravo tad vaš šef sam uvidi da ste preopterećeni poslom, pa odustane.

Comments