Možda ti je kosa bujna ili tanka, oštra, meka, talastasta ili ravna, ali ono što je uobičajeno jeste da na svakoj glavi ima prosečno ima oko sto hiljada dlaka, a iz svakog folikula raste jedna dlaka, brzinom od jednog do dva centimetra mesečno. Nakon dve do šest godina, dlaka opada – u svakom trenutku 85 odsto kose raste, a ostatak miruje. Verovatno primećuješ da ti u nekim periodima kosa više opada, a nekad brže raste i sjajnija je, bez ikakvih tvojih napora da je posebno neguješ – kosa, koža, nokti odslikavaju naše zdravstveno i psihološko stanje. Svaku promenu lako uočavaš, pa ćeš tako uočiti i ako kosa počne neuobičajeno da opada i proređuje se.

Istraživanja pokazuju da posle tridesete godine više od 50 odsto žena primećuje da im se kosa proređuje i opada, a uzroci za to mogu da budu različiti. Obično za to krivimo dugogodišnje farbanje, ili smatramo da ne negujemo kosu kako treba – i tačno je da postoje brojni mehanički razlozi za opadanje i proređivanje kose. Ali razlozi su često zdravstvene prirode, na šta treba posebno obratiti pažnju.

kosa 1 Kako se izboriti sa opadanjem i retkom kosom?

Mehanička oštećenja

U agresivne tretmane kose spada izbeljivanje, često peglanje kose, korišćenje kiseline za trajnije uvijanje kose (mini-val), pa čak i češljanje može da pokida kosu, ako to ne radiš pažljivo. Ni sušenje kose fenom (i feniranje) se ne preporučuje, kao ni jaki šamponi. Takođe, čvrsto vezivanje kose može da utiče na njeno opadanje – svakodnevno nošenje čvrsto zategnute punđe, konjskog repa ili pletenica uzrokuje slabljenje cirkulacije na delu glave koji trpi stalan pritisak, a osim toga, čvrsto zatezanje kose oštećuje dlaku, uzrokujući njeno pucanje.

Comments