Kako upravljati energijom?

Ema Sepala smatra da je rešenje za dobro upravljanje energijom zapravo postizanje stanja unutrašnjeg mira. Često nam je teško da vidimo vezu između uspeha u poslu i unutrašnjeg mira. Zar mir nije ono što vezujemo isključivo za godišnji odmor? Istraživanja pokazuju da i te kako imamo razloga da o miru razmišljamo u kontekstu posla, jer postizanje unutrašnjeg mira dovodi do očuvanja mentalne energije, povećanja mogućnosti samokontrole bez ulaganja prevelikog napora i smanjenja uticaja negativnih uverenja (jer dobijamo širu perspektivu). Sve to zapravo dovodi do povećanja produktivnosti i osećaja lične sreće.

Dovođenje sebe u stanja mira u današnjem brzom i često haotičnom okruženju nije lako, ali ga možemo vežbati sve dok nam takvo stanje ne postane prirodno. Može se vežbati na sledeće načine:

Nalaženjem svrhe u svemu što radiš – Važno je da razumeš na koji je način to što radiš povezano sa onim u šta ti veruješ, do čega ti je stalo, sa tvojim vrednostima. Ta šira perspektiva omogući će ti da se posle obavljenog zadatka osetiš ispunjena energijom, a ne ispražnjena.

Meditacijom – Meditacija pomaže da umirimo svoj um. Oni koji su iskusni u meditaciji, kako danas brojna naučna istraživanja pokazuju, između ostalog, imaju i manje moždanih aktivnosti u delu mozga odgovornom za brige. Ukoliko nikada nisi meditirala, za početak možeš samo zatvoriti oči i usmeriti pažnju ka unutra – na svoje telo (otkucaje srca, disanje) i um (sopstvene misli posmatrati kao da ih gledaš na ekranu, bez bilo kakve evaluacije). Počni sa dnevnim meditacijama od 5 minuta. Ovakve vežbe ti na početku mogu delovati neinspirativno, međutim vremenom, dovešće te do stanja unutrašnjeg mira.

Negovanjem pozitivnog pristupa i praktikovanjem zahvalnosti – Počni svakodnevno da razmišljaš šta je dobro u tvom poslu, u tvojoj karijeri, budi zahvalna na tome, zapiši u kalendar neku aktivnost kojoj se raduješ, misli o njoj.

Praktikovanjem aktivnosti koje ti izazivaju pozitivna osećanja – Napravi listu stvari u kojima uživaš i dozvoli sebi da one budu deo svake tvoje radne nedelje. To mogu biti: kratke i duge šetnje, gledanje komedija, večere sa prijateljima, igranje društvenih igara i sl.

Svi ovi načini vežbanja su neophodni, jer utiču na to da rezervoar tvoje energije tj. “motor” koji te pokreće bude uvek dovoljno pun. Samo takav “motor”, može da te dovede do željenih ciljeva, nikada te ne ostavljajući na pola puta.

Izvor fotografija: instagram.com/cosmo.woman

Ivana Penčić Vlajić i Marija Vojnović Nešić, psihološkinje

Comments