Kako da što brže upadnem u štos?

Prošlog puta govorili smo o ljudima koje treba da zapratiš. Ako si bacio/la oko na njihove profile, verovatno si naišao/la i na neke interne fore koje ti, na “prvu loptu” nisu bile najjasnije i najsmešnije. O tome je ovde reč.

Ali, pre toga, važno je reći: šta god da uradiš, šta god da napišeš, prvo ćeš biti ignorisan/a. To izvesno. Među internim forama ima i glupih, ima i onih koje su sjajne, ali ih određeni broj twitteraša hejtuje. Već ćeš odabrati poneke u kojima “dobro plivaš” i, delimično (samo delimično) skrenuti pažnju na sebe. (Važno pravilo: Ne preteruj!)

Među twitterašima popularne su, dakle, “igre rečima” kojih je, što se mene tiče, J.Go nekrunisana kraljica. Kada kaže Pređimo sa reči na jela”, u pozadini se čuje aplauz.

foto12 Koga da pratim na Twitteru i kako da što brže upadnem u štos? (2. deo)

Hoštagovi kao važna twitter obeležja

Osim “igara rečima” popularno je i “igranje” sa narodnim izrekama i pesmama. I to obično onim “najizvikanijima”. Ali, kad MagdaJanjic kaže “Ko mene kamenom, ja pustim muziku i napijem se” – tu već ni K od klišea nema.

foto23 Koga da pratim na Twitteru i kako da što brže upadnem u štos? (2. deo)

Poštuj twitter bonton!

Sa popularnim haštagovima si verovatno već upozat/a. #prvasmena, #drugasmena, #trećasmena, #utisak, od nedavno i #pgs (Prvi glas Srbije). U prvoj smeni je i, meni drag, naturist koji, najčešće divno vedar, otvara Twitter prozor u novi dan. Pomenuta interna obeležja (haštagovi) postaju posebno interesantna kada se radi o tematskim tvitovima, ali o onima koji pristižu od strane hiljada korisnika u gotovo istom trenutku. Na ovaj način se na Twiteru dešavaju takozvane “književne večeri” (ili Kako–bi–koji–pisac-tvitovao?), priče o traumama iz detinjstva, kratkim vezama i drugo.

Komentarisanje selebritija (posebno starleta) još jedna je od omiljenih aktivnosti prosečnog twitteraša. Nekome manje ili više drage, ali često duhovite opaske na račun poznatih “doleću” uglavnom baš od onih koji iste odbijaju da prate. Lično, od poznatih, volim kako tvittuju Bijana Srbljanović, odnosno Leya Keller, Bojana Maljević i Milić Vukašinović.

foto33 Koga da pratim na Twitteru i kako da što brže upadnem u štos? (2. deo)

Dobar cvrkut daleko se čuje!

I još nekoliko važnih stvari:

Twitteraši nisu oduševljeni korišćenjem emotikona.

Twittteraši nisu baš fanovi caps lock-a, dok, s druge strane, među onima koji ga forsiraju, ima genijalnih twitteraša, potput Nichim Izazvan i hronični PMS.

Ima frikova koji prate, love i uspešno nalaze ukradene twittove. Ne kradi od bližnjeg svoga.

Ne štedi na ritvitu. Ima ih koji kažu kako je količina ritvitova kod korisnika obrnuto proporcionalna količini njegove sujete.

Ne ignoriši menšlese (kada ti se drugi twitteraš direktno obrati).

Avatar i ime ne menjaj prečesto. Posebno ne na početku. Oni koji te prate – “izgubiće” te sa neprepoznatljivom fotkom.

Ne budi opsednut brojem folovera i ne izveštavaj lajnu (tajmlajn na twitteru) o njima.

Ako si žena, slika sisa na avataru uglavnom neće doprineti što većem broju folovera. Twittovanje o seksu, nažalost, najčešće ipak hoće.

Pre nego što ovo savladaš baci oko i na: noelia étoile, Neko, Ivy, Mr.Nicolleto, DonVito, Majka Hrabrost, Samostalni referent, Pissed Tinkerbell, Blentostamin, Sonja S, marko tirnanic, N.N. I neka to bude to, za početak. Ostale ćeš već, usputno, uloviti sam/a.

Ćvrkućite lepo i veselo. Ljubim vas! @ViolentlyHappy_


Dijana Knežević je studentkinja medija i urednica bloga “ViolentlyHappy”. Sklona ignorisanju realnosti, a kad nije u mogućnosti – pisanju o njoj. Neko je rekao i da je sklona suvišnoj racionalizaciji emocija. Ona misli da je to besmislica. Prezire kolotečinu, cenzuru i besporočnost.

Comments