Kako je moguće da se osećamo neverovatno odlučno da nešto uradimo u jednom momentu, da bismo otkrili da taj pozitivan stav može da ispari do sutradan? Društveni naučnici pokušavali su da nađu odgovor godinama. Oni su otkrili da postoje četiri ključna faktora koji su uključeni u donošenje odluke da u nečemu istrajemo: koliko ispunjujuću pronalazimo tu aktivnost; koliko je bolna; koliko vremena, novca, energije, snage, brige je potrebno investirati u tu aktivnost; i kako donosimo odluke. Većina nas vrlo retko razmišlja o moći koju posvećenost ima, iako je upravo to ono što pokreće naše dugoročne odluke i ciljeve. Evo, da sa vama podelimo jednu korisnu mini-radionicu koja će uticati na vaše obavezivanje/posvećenost.

Definišite šta je to vaša posvećenost

Budite što precizniji, gotovo toliko precizni da to možete da zamislite uživo. Koristite dnevnik za vežbe, ili se okrenite svom telefonu kao modernoj beležnici.

Šta hoću: Ja sam odlučio da se posvetim redovnom treniranju u teretani, bar tri puta nedeljno, u trajanju od najmanje 45 minuta.

Zašto: Želim da imam više energije i manje stresa, da se osećam jače i da budem vitkiji.

Napravite dobru stvar još boljom

Sastavite listu manje važnih i veoma važnih stvari koje su vezane za ovu odluku. Uvek možeš da pogledaš tu listu ukoliko ti odlučnost oslabi. Na primer:

Osećam se dobro posle treninga

Mogu ponovo da nosim stvari koje sam nosio/la pre nego što sam se ugojio/la

Slušanje super muzike dok treniram

Povezivanje sa drugima kojima je zdravlje takođe važno.

Sad razmisli o tome šta bi mogao da učiniš da se ova odluka još više isplati, da bude zabavna i vredna truda. Dakle, i to zapiši:

Mogao bih da probam nekoliko treninga sa privatnim trenerom

Mogao bih da slušam neke nove pesme koje mi se sviđaju dok treniram

Mogao bih da probam neku novu aktivnost u teretani kao sto je kick box

Definišite sve sto što je negativno u vezi sa tom odlukom

Sad je vreme da definišete sve potencijalne probleme koji bi mogli da vas usporavaju:

Košta me mnogo para mesečno

Svi oko mene izgledaju fit i ja se osećam neprijatno

Teretana je ogromna i osećam se izgubljeno

Ne mogu da nađem parking u blizini

Štiklirajte sve ‘probleme’ koji nisu tako strašni. Za one koji vas i dalje muče, porazmislite dobro kako da se sa njima nosite, na primer, ukoliko se osećate izgubljeno:

Mogu da treniram sa trenerom

Mogu da idem uvek na isti čas tako da upoznam neke ljude i da se osećam sigurnije

Mogu da se učlanim u manju teretanu

Identifikujte jedno ili dva rešenja koja ste spremni da probate i odredite sebi rok. Čak i male promene mogu da nas zadovolje, a zadovoljstvo je najvažnije kod posvećenosti.

Slika2 Da li ste probali trening sa privatnim trenerom to će vam dati dodatnu sigurnost Mogu ja to: Pet načina da se konačno posvetite svojim ciljevima

Investirajte više, više, više

Zapisujte šta ste sve uložili u treniranje: vreme (dane/godine), talenat, emocije i materijalne stvari (novac). Lista bi mogla da izgleda ovako:

Plaćao sam 500 dinara za svaki čas joge prethodnih godinu dana

Kupio sam nove patike za trčanje

Uložio sam mnogo vremena da naučim tehnike sa tegovima

Ukoliko bolje pogledate tu listu shvatićete da je mnogo čega u ovoj odluci već deo vas. A onda razmislite koje to nove doprinose možete da napravite da ne biste odustali. Identifikujte jedan ili više koje možete odmah da sprovedete u delo i opet sebi postavite rok.

Mogu da počnem fitness kamp sutra na koji ću da se pretplatim

Mogu da postavim svoj cilj na Facebook i da redovno postavljam prateće poruke o svom napretku

Kad god odem iz teretane, reći ću recepcionerki: Vidimo se sutra

Kontrolišite svoj izbor

Jedan od razloga zbog kog ljudi ne mogu da se u potpunosti posvete  svojoj odluci jeste taj da smo danas gotovo razmaženi sa izborom i zatrpani opcijama koje se nadmeću za našu pažnju. Da biste se fokusirali, zapisujte smetnje koje imaju tendenciju da vas izbace iz koloseka. Dakle, neko ko pokušava da vežba u teretani regularno može da zapiše: Umesto teretane izaći ću sa prijateljima. A onda zabeležite rešenja koja će vam pomoći:

Mogu da kažem prijateljima da nikada nisam slobodan ponedeljkom, sredom i petkom, tako da me neće ni pitati da im se pridružim

Mogu da pitam prijatelje da li je neko od njih zainteresovan da trenira sa mnom, umesto da izađemo zajedno

Mogu da promenim svoj screen saver tako da me ne podseća stalno na moje društvo

Ti detalji samorefleksije zapravo će se isplatiti i samim tim ste povećali sebi mogućnost uspeha. Naravno, ne možemo uvek sve da kontrolišemo, i nekada moramo da donesemo teške odluke. Ali kada smo svesni šta možemo da postignemo i koje nam prepreke stoje na putu, i ukoliko pokušamo da na njih utičemo koliko god je to u našoj moći, naša posvećenost će biti jasna i jaka. Prava pobeda!

Nina Kerkez

Comments