Ah, ta moda! Najvažnija sporedna stvar na svetu i naša najdraža tema. Ukoliko uživate u modnim fotografijama, listanju modnih magazina sveže izašlih iz štamparije, veličanstvenim editorijalima fotkanim na bajkovitim lokacijama, modnim revijama koje su pravi scenski spektakli i veličanstvenim biografijama svih onih ljudi koji su svojom kreativnošću dali ogroman doprinos modnoj industriji, ovo su knjige u čijim ćete se stranicama lako “izgubiti” i želeti da iz tog sveta nikada ne izađete.

The Vanity Fair Diaries: 1983–1992, Tina Brown

Tina Brown, nekadašnja urednica “Vanity Fair-a”, prepričava svoje godine na čelu časopisa u formi dnevnika koji je vodila u tom periodu. Stigavši u Njujork iz Londona 1980-ih, Brown je imala zadatak da publikaciju dovede u formu, a “The Vanity Fair Diaries” je insajderski pogled na neke od najpoznatijih naslovnica i priča koje su upravo to učinile.

Simply Halston: The Untold Story, Steven S. Gaines

Modni dizajner Roy Halston Frowick bio je složen čovek sa složenom karijerom. Steven S. Gaines ulazi u srce svog subjekta u ovoj biografiji napisanoj 1991. godine, samo godinu dana nakon što je Halston umro od AIDS-a. “Simply Halston” je prvo istraživanje čoveka koji je transformisao svoje ime u ime modne kuće, ali čija prava priča tek treba da se ispriča.

Helmut Newton: Autobiografia, Helmut Newton

Autobiografija Helmuta Newtona objavljena je samo nekoliko meseci pre nego što je on poginuo u saobraćajnoj nesreći na Sunset Bulevaru u Los Anđelesu 2004. godine. Knjiga govori o Newtonovom ranom životu u Nemačkoj – od kada je uzeo u ruke prvu kameru sa 12 godina i prebegao iz zemlje pod nacističkim progonom – do perioda u kojem je 1970-ih i kasnije osvojio titulu “The King of Kink” kao modni fotograf.

All We Know: Three Lives, Lisa Cohen

Trostruka biografija koja govori o međusobnoj vezi tri različite žene – njujorške intelektualke Esther Murphy, pesnikinje Mercedes de Acosta i modne novinarke Madge Garland – “All We Know” je detaljno ispitivanje života svake junakinje kroz objektiv modernizma i seksualnosti.

Dressed: A Philosophy of Clothes, Shahidha Bari

Akademik i kritičar Shahidha Bari prestaje da razmatra simbolični jezik odeće u knjizi “Dressed: A Philosophy of Clothes”, objavljenoj prošle godine. Ističući kulturne i istorijske trenutke i trendove, Bari nudi sveobuhvatnu i neodljivu studiju o načinu na koji se oblačimo.

Comments