Bez obzira na to koliko značaja pridajemo Danu zaljubljenih, ne možemo osporiti činjenicu da je februar mesec koji jednostavno miriše na ljubav! Ovo je idealno vreme da dragim ljudima nešto poklonimo, a jedno je sigurno: možda postoji originalniji, ali ne postoji bolji poklon od knjige. I to, knjige koja govori o ljubavi između nekih posebnih ljudi koji su ostavili trag u istoriji, a svima nama neprocenjivo blago u vidu svojih dela. Ovo su neki od romana o posebnim ličnostima čije su ljubavne priče inspirisale njihovu umetnost.

“Violinista iz Venecije”, Alisa Palombo

Roman o životu virtuoznog violiniste i kompozitora Antonija Vivaldija zapravo je priča o beskrajnoj strasti prema umetnosti, tj. muzici, ali i zabranjenoj ljubavi između njega i mlade, talentovane violinistkinje Adrijane d’Amato. Njen otac rešen je u nameri da je uda za bogatog venecijanskog plemića, a brani joj i da neguje svoj dar prema muzici. S druge strane, Vivaldi je sveštenik, pa njihovu romansu zabranjuju i crkva i društvo. “Violinista iz Venecije” je priča koja će vas odvesti put razigranih ulica Venecije osamnaestog veka; zavirićete u kreativni proces stvaranja najlepših Vivaldijevih kompozicija koje će se zauvek slušati; nadahnuće vas priča o ljubavi, ali o tome kako pronaći dovoljno snage da život nastavimo kada ljubav prestane. Dok čitate o strasnim i tragičnim ljubavnicima koji svake noći stvaraju najlepše note, gotovo da možete čuti umilne tonove koji nastaju. Fantastična priča koja će vas grejati i nakon ovih februarskih dana.

knjige 1 e1581519558500 Očaravajući romani o ljubavi i umetnosti

“Rodenova ljubavnica”, Heder Veb

Emotivna priča o strastvenoj i turbulentoj vezi između čuvenog vajara Ogista Rodena i njegove učenice, muze i velike ljubavi, Kamij Klodel, odvešće vas u Pariz u kom su stvarali najveći umetnici između dva svetska rata. Njihova strast inspiriše ih da stvaraju dela koja su pomerala granice u shvatanju moderne umetnosti. Ovo je zapravo složen istorijski roman koji dočarava čitaocima duh žene (Kamij Klodel) čiji je ogroman talenat zamalo zasenila velika ljubav prema Ogistu Rodenu, ali i duh devetnaestovekovnog Pariza sa njegovim salonima i ateljeima u “epohi blagostanja”. Upravo u tom periodu nastajale su revolucionarne ideje često tragičnih i nepriznatih heroja. Ono što je sigurno jeste da će vas ova priča o umetnosti, opsesiji i strasti potpuno očarati.

“Mali flautista”, Eduardo Mane

Strasna veza između čuvenog slikara Eduara Manea i mlade umetnice Eve Gonzales oživljava Pariz iz perioda Drugog francuskog carstva, veličanstvenog doba francuske umetnosti kada su stvarali Mone, Zola, Dega, Renoar… Kada su je 1869. predstavili tridesetsedmogodišnjem Eduaru Maneu, autoru skandalozne slike “Doručak na travi”, Eva Gonzales imala je dvadeset godina i verovala je da njen umetnički talenat može procvetati samo uz njegovu podršku. Čitajući stranice ovog uzbudljivog romana osećaćete se kao na nepredvidivom putovanju punom ludih, neočekivanih avantura i obrta, istovremeno uživajući u Maneovoj umetnosti jer su opisi takvi da ćete neke slike, čak i ako ih nikada niste videli, lako moći da zamislite.

Comments