Cenite iskrenost i otvorenost u vezi više od svega i tako i nastupate – neposredni ste, dobronamerni i brižni i delite svoje misli, osećanja i brige sa partnerom. Ali, deljenje treba da bude obostrano, inače nije deljenje i počinjete da očajavate što vaš partner ne uzvaća i ne poverava vam se.

Možda ste pokušali da otovreno razgovarate, ali ste naišli na zid, ignorisanje ili izbegavanje, pošto otvorenost u vezi nije obostrana. Sve ste zabrinutiji i sve umorniji od pogađanja šta vaš partner misli i oseća i više od svega biste voleli da vam pokaže poverenje i otvori se.

Zašto je vašem partneru teško da se otvori

Mnogi muškarci su od detinjstva naučeni da je ranjivost jednaka slabosti i da je to nepoželjno za muškarce. Takođe mu može biti teško da pokaže otvorenost u vezi, jer ga je strah da ćete ga osuđivati ili se osećati neugodno zbog njegove iskrenosti. Međutim, istraživanja pokazuju da je ranjivost i lična snaga i snaga u odnosu. Da biste bili jaka i zdrava osoba i da biste imali zdrave odnose, ranjivost je neophodna za izgradnju poverenja. Na taj način ranjivost jača odnose, poboljšava mentalno zdravlje i kvalitet života.

Zato je otvorenost u vezi važna i vi to znate – ali vaš partner je možda nepoverljiv prema ovom konceptu, ili ga uopšte ne poznaje.

Ako želite da vam se partner otvori, uverite se da ste izgradili snažnu emocionalnu vezu. Ljubav i komunikacija idu ruku pod ruku, pa proverite da li se on zaista oseća povezano sa vama.

Ukoliko je vaš partner odrastao uz uzdržane ili grube roditelje, ili je u detinjstvu iskusio nedostatak emocionalne povezanosti i izražavanja osećanja, verovatno se plaši otvorenosti.

Tome mogu doprineti i prethodna negativna iskustva u vezama i prijateljstvima – ako je neko u prošlosti iskoristio njegovu ranjivost i otvorenost, postao je rezervisan i distanciran i teško mu je da vam pokloni poverenje. Takođe, ako je on prirodno introvertan i povučen, može biti manje sklon da deli svoje misli i osećanja.

Pročitajte i ovo: Jedino pitanje koje treba da postavite partneru kad mu je potrebna podrška

Kako da pomognete partneru i podstaknete ga na otvorenost u vezi

Otvorenost u vezi i razumevanje prošlosti

Možda nećete od partnera dobiti mnogo podataka o njegovom odrastanju, ali moći ćete da zaključite posmatranjem njegovih odnosa sa roditeljima (bilo da ih poznajete, ili samo ponekad hvatate fragmente njegovih telefonskih razgovora sa njima, ili njegovih komentara) i da to povežete sa pretpostavkom da je kao dete bio obeshrabren u izražavanju emocija. Isto je sa prethonim lošim iskustvima – tu i tamo ćete opaziti neku primedbu, način na koji govori o bivšoj, ili na koji odbija da govori (izraz lica, govor tela). Moraćete da uključite svoju senzitivnost i izoštrite percepciju i postupate u najboljem maniru Šerloka Holmsa, ali ćete tako moći da shvatite da partnerov problem sa poverenjem i otvaranjem nema veze sa vama, već je ukorenjen u njegovoj prošlosti. Možete mu predložiti terapiju za parove, kako biste savladali veštine komunikacije, a ako pristane da se upusti u ovaj izazov, vrlo verovatno će hteti više da radi na unutrašnjem isceljenju i da ide na individualnu terapiju.

Zajednički hobiji i zabavne aktivnosti

Ako želite da izbegnete klinički pristup, ili je to nešto za šta je vaš partner poptuno zatvoren, inicirajte povezivanje kroz hobije i zabavne aktivnosti. To treba da bude nešto novo, u čemu si niko od vas nije oprobao, što ćete otkrivati i praktikovati zajedno. Namenske aktivnosti će držati pažnju vašeg partnera, pa možete ovo vreme upotrebiti da nonšalantno postavite po neko pitanje i lagano produbite način na koji razgovarate. Morate biti strpljivi i taktični, jer partner može shvatiti šta radite i osećati se prevareno, pre nego što pomisli da je napor koji ulažete da mu se približite vredan divljenja i da govori o tome da vam je zaista stalo.

Isprobajte različite taktike – izađite na večeru i uživajte u prijatnom okruženju. Prokomentarišite ljude koje vidite oko sebe, pratite svoje asocijacije, da biste pokrenuli prisniji razgovor. Idite u bioskop i uživajte u specifičnoj atmosferi gledanja filma na velikom platnu i deljenja doživljaja sa drugima, a zatim pokrenite razgovor i o tome i o filmu. Provedite vreme na otvorenom, idite u šetnju ili na planinarenje na živopisnoj lokaciji. Boravak u prirodi može smanjiti stres i stvoriti mirnu atmosferu da teški razgovori teku prirodno.

Igrajte društvene igre, karte, slagalice, kvizove koji zahtevaju interakciju i otvorenu komunikaciju.

Vežbajte aktivno slušanje

Istraživanja su otkrila da ranjivost i izražavanje osećanja mogu smanjiti uticaj emocija i dovesti do bržeg emocionalnog oporavka. To znači da otvorenost u vezi stvara priliku da artikulišete osećanja i radite kroz njih, što pomaže da obradite emocije. Zato je važno da aktivno slušate kad god vam partner nešto poveri – što ste bolji slušalac, to više podstičete emocionalno otvaranje.

Puna pažnja se izražava održavanjem kontakta očima, toplim izrazom lica i mirnim sedenjem. Izbegavajte da prekidate partnera dok govori, razmislite o onome što vam je rekao, rezimirajte to, da biste proverili da li ste dobro čuli i razumeli, postavite potpitanja, da biste bolje shvatili izloženo.

Podstaknite otvorenost u vezi svojim primerom

Ako želite da partner više deli sa vama, važno je da i sami budete otvoreni i ranjivi. Tako stvarate siguran prostor za partnera i podstičete ga da se i on otvori.

Poverite mu svoje strahove – možete reći, na primer „ponekad se osećam neadekvatno u svom poslu, brinem da ne ispunjavam svoj potencijal, da li znaš na šta mislim“. Podelite svoje snove, dugoročne ciljeve i prioritete u vezi. Razgovarajte o svojim emocionalnim izazovima i kako se nosite sa njima. Možete reći „otkrila sam da mi meditacija pomaže da smirim anksioznost, šta ti radiš kad se osećaš preopterećeno“.

Otvorenost u vezi briga i naklonost

Dosledno iskazujte svoju brigu u naklonost, da bi partner znao da vam je stalo do njega, što će podstaći njegovu otvorenost u vezi. Pokažite gestove ljubavi (pripremite njegov omiljeni obrok, iznenadite ga ulaznicama za koncert ili sportski događaj kome želi da prisustvuje), inicirajte topao fizički (neseksualni) kontakt, zagrljaje i dodire nežnosti, dajte mu kompliment, pohvalite njegove osobine (istrajnost, hrabrost, temeljnost, dobronamernost, humanost). Pokažite da vam je stalo kroz afirmacije, gestove, reči i dela ljubavi (koristite sve jezike ljubavi) i u ovom procesu stvorite okruženje u kome se partner može osećati emocionalno bezbedno.

Otvorenost u vezi, shvaćena kao sposobnost otkrivanja svojih misli i osećanja, potreba i strahova, povezana je sa većim zadovoljstvom u vezi, a njen nedostatak dovodi do sukoba i raspada veze. Otvorenost je jedan od ključnih elemenata kvalitetne komunikacije i zato vredi odvojiti vreme i potruditi se – shvatite to kao dugoročno ulaganje u vezu, od kog ćete oboje imati koristi i budite strpljivi.

Pročitajte i ovo: Kako da se ponovo povežete sa partnerom kad vas preplave svakodnevni stresovi

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments