Otkrivamo: Kako da se UVEK osećaš kao boginja?

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

#BFFOREO: 5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta (Pobednički ADVERTORIJAL)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

1/2

A čijom glavom inače mislimo? Pa, to je vrlo zanimljivo pitanje, koje vredi razmotriti, jer šta ako zaista ne koristimo sopstveni mozak za razmišljanje, već samo vrtimo ogromnu količinu usvojenih informacija, koje nikad nismo preispitali i čiju istinitost nismo doveli u pitanje?

Brzina je način života, a za razmišljanje, za autentično korišćenje mozga, potrebno je da zastanemo, potreban je mir i vreme da o nečemu promislimo, a to nam nije na dnevnom rasporedu. Probavljamo sirove informacije, donosimo površne zaključke, osuđujemo i reagujemo bez razmišljanja – a uopšte i ne znamo da zapravo ne koristimo svoj mozak i da ne razmišljamo, jer nam se čini da samo to i radimo, da neprestano razmišljamo i da nam je glava puna kao košnica.

Naučeni smo da slušamo. Od malena nas podstiču da sedimo mirno i da slušamo, da odgovaramo samo kad nas pitaju i to ono što smo naučili da treba da kažemo, da izvršavamo uputstva i naređenja. Sistem tako funkcioniše, jer u sistemu jedna osoba ima posla sa dvadesetoro i tridesetoro dece i kako da izađe na kraj sa njima, ako oni nisu mirni i prilagođeni zahtevima sistema?

Svako ima u svom iskustvu i (lepom) sećanju onog nekog vrsnog pedagoga, posebnog učitelja, nastavnika ili profesora, koji je umeo da zainteresuje svako dete, koji je cenio postavljanje pitanja i podsticao razmišljanje svojom glavom svim sredstvima kojima je raspolagao. Svi su voleli takve pedagoge, ali nisu baš svi mogli da odgovore na njihove zahteve – mnoga deca su mnogo lakše reprodukovala naučeno gradivo, nego što su o njemu razmišljala toliko da im padne na pamet neko pitanje.

Editors choice