Breakfast at Tiffany’s dan-danas važi za jednu od najlepših romantičnih komedija svih vremena – i kako da ne važi? Od režije, kinematografije, scenarija, glume do scenografije, muzike i kostima – u filmu je uspešno izveden svaki detalj (mada jedino na šta nismo ponosni je to što je Mickey Rooney igrao azijata, gospodina Yunioshija, što je i tad naišlo na žestoku kritiku, a i danas se neretko pominje).

Kao i uvek, Audrey Hepburn je od prve do poslednje scene – prelepa, otmena i zabavna; nadasve sjajna glumica. Kad na samom početku filma njena Holly izađe iz taksija, noseći svoj doručak i gledajući u izlog Tiffany radnje, očarani smo njenom lepotom i elegancijom. Naivna, ekscentrična café society devojka, Holly se zaljubljuje u svog novog komšiju, još uvek neetabliranog pisca Paula Varjaka, s kojim doživljava niz komičnih, ali emotivnih scena koje su tako brižno i nepretenciozno odrađene da i danas uživamo dok ih gledamo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cinemakisses (@cinemakisses)

Podsećamo i da je film zasnovan na istoimenoj noveli Trumana Capotea, slavnog pisca koji je još u toku života važio za legendu – kako zbog književnog uspeha, tako i zbog ekscentričnog stila života, družeći se i partijajući sa svim uticajnim ljudima iz sveta umetnosti sredinom prošlog veka. Ovo prilikom vam preporučujemo da pročitate i njegov non-fiction roman „Hladnokrvno“ (In Cold Blood), kao i polu-autobiografski roman „Drugi glasovi, druge odaje“ (Other Voices, Other Rooms) – uživaćete od prve do poslednje strane.

Film Breakfast at Tiffany’s bio je nominovan za pet Oscara, od kojih je dobio dva – u kategoriji za najbolju muziku i originalnu pesmu, dok je od šest nominacija za Grammy dobio pet. Ostvarenje je 2012. godine uvršteno u američki Nacionalni filmski registar kao „kulturološki, istorijski i estetski značajno“.

Naslovna fotografija: instagram.com/bettylondon_officiel

Dušan Veselinović

Comments