Do pre samo nekoliko godina, teško bismo mogli zamisliti da će postojati aplikacija/društvena mreža koja bi mogla ozbiljno ugroziti popularnost Facebook-a i Instagrama.

Verovatno nismo mogli pretpostaviti ni da će takva aplikacija doći iz Kine, a ubrzo osvojiti čitav svet. Međutim, TikTok nas je upravo ubedio u suprotno. Dok je milenijalcima Instagram još uvek glavna opsesija, izvor inspiracije, mesto gde sa pratiocima dele svoje fotografije, misli ili prikazuju svoj rad, “Z generacija” za koju znamo da teško održava pažnju na bilo kom sadržaju, zaljubljena je u aplikaciju koja bi, po svemu sudeći, mogla postati sinonim za kreativnost u formi kratkog videa u trajanju od 15 sekundi.

Šta je TikTok?

Prvobitno lansirana u aprilu 2014, aplikacija Musical.ly privukla je veliku pažnju kao platforma koja je omogućavala da snimate video kako plešete ili pevate. Međutim, nakon nekog vremena, ovu aplikaciju preuzela je kineska kompanija ByteDance “preselivši” sve korisnike na novonastalu TikTok aplikaciju. Na ovoj, već veoma popularnoj društvenoj mreži među mlađom generacijom, korisnici snimaju kratke video klipove koje objavljuju svojim pratiocima, zbog čega mreža pomalo podseća na Instagram ili Snapchat.

Kako zapravo TikTok funkcioniše?

Kao i ostale aplikacije koje koristimo, TikTok sadrži home feed na kojem se nalaze video snimci korisnika širom sveta, odeljak za obaveštenja, deo sa podacima o profilu korisnika, kao i discover deo. Slično Instagramu, korisnici su u mogućnosti da jedni drugima lajkuju i komentarišu objave, a kao i ostale društvene mreže, TikTok takođe ima uticajne korisnike, tj. influensere koje prati ogroman broj korisnika. TikTok u prvi plan stavlja produkciju kreativnog sadržaja ostavljajući tako prostor brojnim korisnicima da na nekoliko sekundi budu pevači, glumci, plesači…

Comments