Teško je biti iskren, a reći da dodela Oskara daje pravu sliku o tome koje su glumice ostvarile najbolje uloge. Neke glumice jednostavno ne ulaze u ovaj krug jer film u kome glume nije dovoljno gledan. Neke glumice ne bivaju uzete u obzir jer nominacija pripadne glumici za koju Akademija smatra da je vreme da joj se dodeli Oskar. Nekad su u pitanju politički razlozi koji određenu glumicu postavljaju u prvi plan.

Ove godine nominovane su:

Glen Klouz (Glenn Close) za ulogu u filmu “Albert Nobs” (Albert Nobbs)

Glen Klouz zaista spada u vrsne glumice za koje je teško poverovati da do sada nisu osvojile Oskara. Navikli smo da je gledamo u glamuroznim ulogama poput onih u “Fatalnoj privlačnosti” (Fatal Attraction) i “Opasnim vezama” (Dangerous Liaisons). Uloga u filmu “Albert Nobs”, u kojem igra ženu koja je niz godina prinuđena da glumi muškarca kako bi imala siguran posao u Irskoj devetnaestog veka je “tradicionalno oskarovska” jer predstavlja veliki glumački izazov. Međutim njen lik u filmu nije dovoljno razrađen i većinu vremena nemate osećaj povezanosti sa njim.  Zbog toga, “Albert Nobs” ima sjajnu, ali, zbog loše napisanog lika, glavnu glumicu potpuno neiskorišćenog potencijala. Ipak, nije isključeno da Glen Klouz osvoji Oskaraove godine,  upravo zbog toga što je toliko puta izostavljena prethodnih godina.

slika 122 Žene u trci za Oskara

Neglamurozna uloga će možda ove godine doneti sreću Glen Klouz

Vajola Dejvis (Viola Davis) za ulogu u filmu Služavke” (The Help)

Ovu prevashodno pozorišnu glumicu imali smo zadovoljstvo da prethodnih godina gledamo u filmovima “Trafik” (Traffic), “Solaris” (Solaris) i “Sumnja” (Doubt). Za zaista malu ulogu u filmu “Sumnja” uspela je da bude nominovana za Oskara u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge. Film “Služavke” je jak konkurent za Oskara u kategoriji “Najbolji film” jer se bavi pitanjima političke korektnosti i ljudskih prava. Nije iznenađujuće to što je Vajola Dejvis – “srce” filma – nominovana za Oskara.

slika 219 Žene u trci za Oskara

Došlo je pravo vreme za Oskara za Vajolu Dejvis

Runi Mara (Rooney Mara) za ulogu u filmu Muškarci koji mrze žene” (The Girl with the Dragon Tattoo)

Najmlađa od nominovanih glumica ove godine, Runi Mara, ima magnetno privlačnu pojavu i sjajno je iznela ulogu Lisbet Salander (Lisbeth Salander) u hit filmu “Muškarci koji mrze žene”. Runi je definitivno favorit većeg dela publike, ali nije uobičajeno da mlada glumica koja još nema izgrađeno ime u Holivudu zaista osvoji ovu nagradu. Ipak, možda nas ove godine Akademija  iznenadi.

slika 317 Žene u trci za Oskara

Runi Mara je ostvarila veliki uspeh ulaskom u krug nominovanih

Meril Strip (Meryl Streep) za ulogu u filmu “Čelična dama” (The Iron Lady)

Nominovati Meril Strip za Oskara postao je u izvesnom smislu godišnji ritual. Meril je čak sedamnaest puta nominovana za Oskara. Osvojila je dva u kategoriji najbolje ženske uloge. Ipak, koliko god Meril bila savršena u ulozi čelične Margeret Tačer (Margaret Thatcher), prethodne uloge za koje je nominovana bile su mnogo interesantnije. Red bi bio da neka druga glumica, čija je uloga više ganula publiku, osvoji ovu prestižnu nagradu.

slika 412 Žene u trci za Oskara

Trebalo bi da imamo novu kategoriju Oskara, zvaćemo je - “Oskar za Meril Strip”, rekla je Sandra Bulok (Sandra Bullock)

Mišel Vilijams (Michelle Williams) za ulogu u filmu “Moja nedelja sa  Merilin” (My Week With Marilyn)

Mišel Vilijams je jedna od vodećih glumica mlađe generacije u Holivudu. Mišel je zasigurno najbolja od svih glumica koje su ikada igrale američku ikonu Merilin Monro (Marilyn Monroe). Igrati Merilin je zaista težak zadatak, a Mišel  je uspela da “uhvati” ono što je suštinski bitno kod nje – krhkost i ženstvenost.

slika 59 Žene u trci za Oskara

Mišel Vilijams u ulozi legende Merilin Monro


Nevena Ilić – pravnik i autor bloga The Yellow Brick Road. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Comments