Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

A kako vaš dečko šminka

A kako vaš dečko šminka

1/2

Krajem dvadesetog veka dečko i šminkanje u jednoj rečenici značili su dve stvari – ili je dečko gej, ili je ekstremno mačo, pa je našminkao svoju curu putem oplavljivanja preko oka. A češće je značilo ovo drugo.

Tu foru sa šminkanjem putem pesnica smislili su muškarci, zato što njihova percepcija detektuje kao šminku samo ako je plavo na kapcima i crveno na ustima. Taj pojam o ženskom šminkanju potiče iz posthipi sedamdesetih, koje su u socrealističkom tumačenju glamura i kuloće značile da su senke plave, zelene i bele, a ruževi crveni, s tim što je ruž služio i kao rumenilo – tapneš po tri tufne na jagodice, pa utrljaš prstima. Podloge, puderi, korektori i ostali suptilni trikovi, koji služe da kad se kompletno našminkaš, ni jedan muškarac uopšte ne primeti da si našminkana, toga nije bilo. Tojest, toga nije bilo u socrealističkim torbicama za šminku.

sminka A kako vaš dečko šminka

Moja mama se tako šminkala. I sve njene koleginice i prijateljice. I moje tetke. I sve njihove koleginice i prijateljice. To je generacija žena koje su stasale u posleratnoj Jugoslaviji i za njih je frizura značila hladnu trajnu, dobro natapiranu, nalakiranu i nepomičnu kacigu od kose, a elegancija trapezasta midi suknja, sa najlonkama u boji kože, kroz koje su sa ponosom pokazivale dlakave noge. I šminka poput onoga što bi klovn smatrao umerenim i stavio na lice pripremajući se za neki krajnje ozbiljan ivent, kao što je sahrana, recimo.

Editors choice