Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

A kako vaš dečko šminka

A kako vaš dečko šminka

1/2

Krajem dvadesetog veka dečko i šminkanje u jednoj rečenici značili su dve stvari – ili je dečko gej, ili je ekstremno mačo, pa je našminkao svoju curu putem oplavljivanja preko oka. A češće je značilo ovo drugo.

Tu foru sa šminkanjem putem pesnica smislili su muškarci, zato što njihova percepcija detektuje kao šminku samo ako je plavo na kapcima i crveno na ustima. Taj pojam o ženskom šminkanju potiče iz posthipi sedamdesetih, koje su u socrealističkom tumačenju glamura i kuloće značile da su senke plave, zelene i bele, a ruževi crveni, s tim što je ruž služio i kao rumenilo – tapneš po tri tufne na jagodice, pa utrljaš prstima. Podloge, puderi, korektori i ostali suptilni trikovi, koji služe da kad se kompletno našminkaš, ni jedan muškarac uopšte ne primeti da si našminkana, toga nije bilo. Tojest, toga nije bilo u socrealističkim torbicama za šminku.

sminka A kako vaš dečko šminka

Moja mama se tako šminkala. I sve njene koleginice i prijateljice. I moje tetke. I sve njihove koleginice i prijateljice. To je generacija žena koje su stasale u posleratnoj Jugoslaviji i za njih je frizura značila hladnu trajnu, dobro natapiranu, nalakiranu i nepomičnu kacigu od kose, a elegancija trapezasta midi suknja, sa najlonkama u boji kože, kroz koje su sa ponosom pokazivale dlakave noge. I šminka poput onoga što bi klovn smatrao umerenim i stavio na lice pripremajući se za neki krajnje ozbiljan ivent, kao što je sahrana, recimo.

Editors choice