5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

“Mala za u džep”

“Mala za u džep”

“Mala za u džep” je knjiga o nama, običnim ljudima u vremenu sloma jednog sveta, a u očekivanju novog, koji još uvek – ne dolazi! U tom praznom prostoru, glavni junak “Male”, Dušan, traži oslonac smisla postojanja, pripovedajući o ljudima koje je sreo i pojavama kojima je bio svedok. Dioptrija pripovedanja je izoštrena, ali bez ambicije da se pretvori u sečivo i razori tkivo naše svakodnevice, ma koliko ono bilo metastazično. Odsustvo sistema vrednosti tera pripovedača da se vrati korak unazad i uporište potraži u proverenim, doskora važećim morlnim načelima, koja su tranzicijom obrisana ili izvitoperena.

Kada govori o ljubavi, časti, empatiji, ratu… narator Dušan to čini kao Srbin koji se ne stidi svog nacionalnog identiteta. Interesatno je da je Protićevo “srbovanje” ispunjeno opšteljudskim vrednostima koje nam, u jednom zaboravljenom, a nesporno istinitom svetlu dokumentovano prikazuju i Srbina i njegov unutrašnji svet. Glavni junak stoji na sredokraći između autošovinizma i onih koji su Srbi “po profesiji” i pokušava da uhvati balans ne pristajući da poništi prošlost i tradiciju, ali ni da posrne pred cunamijem anacionalne propagande. Knjiga “Mala za u džep” ne izbacuje parole i ne poziva čitaoca da se pridruži stavovima autora, ali vešto priprema teren za nacionalno ozdravljenje koje nam je preko potrebno.

Mala za u dzep korica Mala za u džep

Glavni junak knjige traži oslonac smisla postojanja, pripovedajući o ljudima koje je sreo i pojavama kojima je bio svedok

Posebno je intresatno da “Mala za u džep” predstavlja štivo dostupno svakom čitaocu jer u njoj nema zamki lažne erudicije. Čitalac se lako, bez napora kreće kroz tekst, sam određujući mesta nad kojim će zastati, prepoznati se i zamisliti. Pripovedanje je oslobođeno “savetodavnog” tona, ali predstavlja otvorenu ponudu čitaocu da preispita sebe i svoj svet.

Pisac ne insistira nad izgubljenim vremenima, nad ponorom u koji su upale generacije i generacije naših savremenika, već propast tog sveta prihvata kao nužnost, ali ne odustaje od ideje da novo treba da izrasta iz starog i prethodnog, i diskretno postavlja pitanje: da li je diskontinuitet koji pokušavamo da napravimo dozvoljen i koristan?


Sara Lončar je novinarka zaljubljena u svoju profesiju. Voli Hemingveja, Madam de Stal i R’n’B. Svaki slobodan trenutak koristi za putovanja budući da veruje da se tako svet najpouzdanije otkriva. Pričalica i optimista.

Editors choice