Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Arhitektura, istorija i umetnost jedne zemlje sasvim sigurno govore najviše o njoj – upravo zbog toga, kada se zaputimo na određene destinacije (što ćemo, nadamo se, uskoro ponovo činiti) prvo što želimo jeste da vidimo njene najistaknutije spomenike. Katedrale su definitivno svedočanstva istorije, duha jedne civilizacije i umetničkih pravaca, zato izdvajamo neke od najlepših kojima ćemo se (za)uvek rado vraćati.

Milanski Duomo

Milanska katedrala, poznata kao Duomo, jedan je od najpoznatijih primera gotičke arhitekture i uz Notr Dam jedna od najpoznatijih hrišćanskih bogomolja na svetu. Krasi je bela fasada i ukrasi koji su poput čipke. Njena izgradnja trajala je skoro šest vekova, od 14. do 19, ali se može reći da nikada nije završena, pošto se na njoj radi i danas. Druga je po veličini crkva u Italiji, odmah iza Crkve Svetog Petra u Rimu i druga najveća katedrala na svetu posle Seviljske.

View this post on Instagram

"Come la natura esplode al risveglio della #primavera, così negli occhi guizza un fremito di nuova vita, lasciati pervadere e sorridi alla #Vita" La magnolia del @duomodimilano non si ferma… #andràtuttobene 🌸☀️ ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ "As nature explodes at the awakening of #spring, so a thrill of new life flicks in your eyes, let yourself pervade and smile at #Life" The magnolia of #MilanCathedral does not stop … #everythingwillbefine 🌸☀️ #blooming #springvibes🌸 #newbeginnings #lifeisnow #beautywillsavetheworld #duomodimilano #goodvibes #bepositive #iorestoacasa #distantimauniti #milanononsiferma #staytogether #venerandafabbricadelduomo #staystrong #Eternità #instamilano #ilovemilano #visit_milano #mustvisit #iconic #flowerpower #milanogram #milanodaclick

A post shared by Duomo di Milano (@duomodimilano) on

Seviljska katedrala

Za katedralu u Sevilji kažu da je najveća na svetu. Njen zvonik je visok 70 metara. Nekada je bila džamija, a taj visoki zvonik je bio minaret. Katedrala je jedna od najvećih znamenitosti Sevilje i Španije i nalazi se na UNESCO listi Svetske baštine. Posvećena je Devici Mariji i poznata po jedinstvenoj arhitekturi: lanterna su izgrađeni u renesansnom pleterskom stilu u 16. veku. Na njegovom vrhu se nalazi 2 tone teška skulptura (Bartolome Morel), lokalno poznata kao El Giraldillo, koja je simbol Vere, dok unutrašnjost tornja ima rampe umesto stepenica, kako bi se omogućilo mujezinu i drugima da se na konju popnu na vrh.

Editors choice