Možete izdvojiti jedno poslepodne za obilazak Sidnejske opere, a nešto kasnije možete se naći u Boljšoj Teatru. A možda biste baš danas mogli da posetite Tadž Mahal? Zar ne zvuči čarobno? Internet nam je omogućio da putujemo kroz istoriju, vreme, različite civilizacije i kulture istovremeno sedeći za svojim računarom. Možda baš na pauzi od posla, uz kafu. Ili, u slobodno vreme, ako želite da se sasvim posvetite čarima nekih dalekih destinacija i kulturnih zdanja koja nam ovih dana velikodušno, virtuelno otvaraju svoja vrata.

Sydney Opera House

Sydney Opera House, jedan od najprepoznatljivijih simbola Australije, nalazi se u mestu Benelong, u okviru sidnejske luke Džekson, smeštene blizu Sidnejskog lučkog mosta. Jednu od najistaknutijih građevina XX veka, projektovao je danski arhitekta Jorn Utzon. Građevinu poznatu po konstrukciji krova koji izgleda poput školjke, što je predstavljalo veliku inovaciju u svetu arhitekture, sada je, zahvaljujući Google Arts&Culture platformi, kako unutra, tako i spolja, moguće videti onlajn. Od juna 2007.godine Sidnejska opera zvanično je postala deo UNESCO-ve svetske baštine. “Sidnejska opera predstavlja neosporno remek-delo ljudske kreativnosti, ne samo u XX veku, već u istoriji čovečanstva”, navodi se u izveštaju komiteta svetske baštine. Sidnejska opera je dom Australijske nacionalne opere, Sidnejske pozorišne kompanije, kao i Sidnejskog filharomnijskog orkestra.

Tadž Mahal

Najprepoznatljivije zdanje u Indiji koje neprestano očarava ljude iz čitavog sveta, napravljeno je od raskošnog mermera. Smatra se da je ovaj mauzolej gradilo više od 22.000 ljudi, uključujući sve radnike, slikare, umetnike i klesare. Ono što ga čini posebno interesantnim jeste i priča koja stoji iza gradnje ovog velelepnog zdanja: naime, sagradio ga je car Šah Džahan kao grobnicu u spomen svojoj trećoj ženi, Ardžumand Banu Begum, poznatijoj kao Mumtaz Mahal. Njegova žena, preminula je dok je rađala njihovo četrnaesto dete, kćerku Gauharu Begum, a neposredno pre svoje smrti zamolila je Džahana da joj izgradi mauzolej koji će biti večni spomenik njihove ljubavi kakav još nije viđen u svetu. Mauzolej menja boju u zavisnosti od dela dana: ujutru ima crvenkastu nijansu, uveče mlečno belu, a noću zlatnu jer je osvetljen mesečinom. Tadž Mahal se sastoji od četiri potpuno identične strane, koje izgledaju kao da se ogledaju u ogledalu.

Comments