Neko citira njegove filmske monologe.
Neko ubeđuje prijatelje da je bolji od De Nira.
Neko gleda svaki film u kom je glumio.
Svako koga interesuju filmovi zna ko je.
Niko ne može da ospori da je jedan od najvećih glumaca svih vremena.
On je Al Paćino.

2121 Al Paćino

Al Paćino (Alfredo James Pacino) rođen je 25. аprilа 1940. godine u Bronksu, u Njujorku. Pаćinovi roditelji su se rаzveli kаdа je bio dete te se sa majkom preselio kod bake i deke. Koliko ga škola nije motivisala toliko je voleo da pred dekom imitira scene iz filmova i serija koje je prethodno gledao na televiziji. Od 17. godine počinje svoje filmsko putešestvije i, kada se već glumački afirmisao, izjavljuje da je prvih nekoliko godina puta ka poziciji glumačke legende bio siromašan i radio kao domar, raznosač novina, itd. ne bi li se prehranio.

Godine 1966. Paćino postaje učenik legendarnog profesora glume Lija Strazberga (Lee Strasberg), tvorca glumačke veštine “Method Approach”, i nakon nekoliko epizodnih uloga iznosi glavne uloge u predstavama “The Indian Wants the Bronx”, za koju osvaja Obie nagradu, a zatim i “Does the Tiger Wear a Necktie?” (Tony nagrada).

alpacino0064 Al Paćino

Izjavio je da mu malo ko veruje kad kaže da je pre snimanja filmova neko vreme bio stand up komičar.

Ulogа Mаjklа Korleonea, glave italijanske mafijaške porodice u legendarnom filmu “Kum” (“The Godfаther”, 1972), jedna je od najtraženijih svih vremena. Za nju su konkurisale glumačke legende kao što su Robert Redford, Voren Biti (Vаrren Beаtti), Džek Nikolson (Jack Nicholson), Rаjаn O’Nil (Ryan O’Neal), Robert de Niro i mnogi drugi, ali je reditelj Frensis Ford Kopola (Francis Ford Coppola) u toj ulozi video jednog i samo jednog, do tada maltene anonimnog glumca, Al Paćina. Iako su producenti filma bili protiv, Kopola je uspeo u zamisli da Paćino na ekranu oživi Majkla Korleonea i od tada Paćinova glumačka karijera nezaustavljivo kreće napred.

Paćinu je za ulogu u prvom delu filma kum plaćeno svega $40,000, a izjavio je da bi se na snimanju “Kuma” zacrveneo svaki put kada bi Marlon Brando prošao pored njega.

Nakon “Kuma”, baca se na filmove koji zavređuju naziv “klasik”. Krimi drama “Serpico” (1973), nastavak filma “Kum” (“The Godfather: Part II”) i uloga pljačkaša banke u filmu “Dog Day Afternoon” (1975) poznata po rečima “Atica! Atica! Atica!” još šire mu otvaraju vrata filmskog uspeha. Glаs barmena Moa iz “Simpsonovih” zаsnovan je na toj njegovoj ulozi.

Nakon toga glumi u nezapaženim filmovima, sve do kultnog filma “Scarface” (1983) i uloge Tonija Soprana. “Say hello to my little friend” postala je širom sveta citirana rečenica.

Izjavio je da ga je kroz snimanje filma “Scarface” iznela tadašnja veza i devojka u koju je bio zaljubljen:

“I’ll tell you something. And this is a fact. When I was doing Scarface, I remember being in love at that time. One of the few times in my life. And I was so glad it was at that time. I would come home and she would tell me about her life that day and all her problems and I remember saying to her, ‘Look, you really got me through this picture’, because I would shed everything when I came home.”

l27922385989 5978 Al Paćino

Između snimanja filmova Paćino glumi u pozorištu i više puta izjavljuje da pozorišnu glumu voli više od filmske i da mu je želja da glumi u Šekspirovim komadima. Oprobava se i kao režiser filma “The Local Stigmatic” (1990), kojim se ponosi iako ga nije objavio za širu publiku, a iste te godine ponovo je udahnuo život Majklu Korleoneu u trećem delu “Kuma” (“The Godfather: Part III”, 1990) i takođe glumio u svojoj prvoj komediji, “Dick Tracy”.

Publika je različito reagovala na treći deo filma “Kum”, neki ga obožavaju, za neke je taj film skretnica u odnosu na prva dva. Paćino izjavljuje da misli da publika nije htela da vidi Majkla Korleonea sa premisama ljudskosti, jer je za mnoge je on bio i ostao samo gangster.

tumblr lb8av3VuHv1qbqrado1 500 Al Paćino

Godine 1992, 21 godinu nakon prve nominacije, konačno osvaja Oskara za najbolju mušku ulogu za neverovatnu glumu u filmu “Scent of a Woman”.

“It surprised me, the feeling I got when I won the Oscar for “Scent of a Woman” (1992). It was a new feeling. I’d never felt it. I don’t see my Oscar much now. But when I first got it, there was a feeling for weeks afterward that I guess is akin to winning a gold medal in the Olympics. It’s like you’ve won a race and everybody knows you won. It’s a wonderful feeling, a complete feeling.”

Godinu dana kasnije snima krimi dramu “Carlito’s Way”, a 1995. godine gledamo dve legende filma zajedno: Al Paćina i Roberta de Nira u filmu “Heat”. Paćino je nebrojano puta istakao koliko se divi De Nirovim umećima, našalio se i svoj autobiografski film verovatno nazvao “The Dustin Hofman story” jer su De Nira, Hofmana i njega, dok su gradili svoja imena, mnogi mešali.

U filmu “Donnie Brasco” (1997) gledamo Paćina i Džonija Depa (Johny Depp), a kada je u pitanju film “The Devil’s Advocate” (1997), u kom glumi sa glumi sa Kijanu Rivsom (Keanu Reeves), mnogi bi rekli da niko ne glumi đavola bolje od Paćina.

Film “Any Given Sunday” (1999) nam pruža još čuvenih Paćinovih maestralnih monologa.

Pored glavne uloge, Paćino se oprobao i kao reditelj filma “Chinese Coffee” (2000), drame zasnovane na dijalogu dvojice prijatelja o pisanju i knjigama jednog od njih. U filmu “Insomnia” (2002) Paćino deli platno sa Robinom Vilijamsom (Robin Williams), koji glumi psihopatskog ubicu, iako je do tada uglavnom bio poznat po komičnim ulogama.

Nakon filma “S1m0ne” (2002) i saradnje sa Kolinom Farelom (Colin Farrell) u filmu “The Recruit” (2003), Paćinu se ostvaruje želja da glumi u filmskoj adaptaciji Šekspirovog “Mletačkog trgovca” (“The Merchant of Venice”, 2004), nekoliko godina i filmova kasnije pridružuje se gigantskim filmskim zvezdama u ulozi negativca u filmu “Ocean’s Thirteen” (2007), i, pošto fanovima nije bilo dovoljno onih nekoliko zajedničkih Paćino-De Niro scena, snima “Righteous Kill” (2008), u kom u većini kadrova gledamo obojicu.

Paćinova tendencija da prihvata zahtevne i uglavnom i kontraverzne uloge nastavlja se i u filmu “You Don’t Know Jack”, u kom glumi doktora koji zagovara ljudsko pravo na eutanaziju.

Iako se nije ženio, ima ćerku iz jedne i blizance iz trenutne veze.

Malo je poznato da je odbio ulogu Hаna Soloa u “Rаtovimа zvezdа: Epizodа IV” (“Star Wars: Episode IV – A New Hope”, 1977).

Jedаn od nаjvećih glumaca u filmskoj istoriji, Al Pаćino, postao je ikona u svetu filma i svakim novim filmom sve više zavređuje taj epitet.

“The problem with me is, I guess, the way I express myself, you have to be with me 50 years before you can get a sense of what I’m talking about.”

tumblr lbdrjbjWdN1qe5dmio1 500 Al Paćino


Miljan Savić je proždirač romana, zavisnik od kokakole, sarkazma, kuckanja po tastaturi, elokvencije i Twitter-a.

Comments