Emocionalna inteligencija je mnogo više od tehnika za upravljanje osećanjima, ona nam pomaže da ostanemo otvoreni i protočni – svesni i stabilni – i kada nastupi kriza i težak period. To je osvajanje emocionalne svesti koja nam je prirodom data i urođena, ali koja odlazi u drugi plan, potisnuta vaspitanjem, uticajima sredine, uslovljavanjima i očekivanjima. Uglavnom predstavlja kombinaciju pet važnih aspekata. 

Samosvest – sposobnost da razumemo i prepoznamo osećanja i njihov uticaj na sebe i druge. Svest o sebi i svojoj vrednosti stiče se introspekcijom, samoanalizom i samovrednovanjem, osvajanjem svoje autentičnosti i prepoznavanjem motiva koji vode do emotivne ispunjenosti i zadovoljstva. 

View this post on Instagram

@paola_cossentino #emperiance

A post shared by Эстетика (@emperiance) on

Empatija – sposobnost saosećanja sa drugima, spoznaje kako se oseća neko drugi, koja je često praćena dubokim razumevanjem uzroka zbog kojih se ta osoba oseća tako kako se oseća. Na osnovu empatije, možemo oblikovati svoje reakcije i akcije i pružiti drugima adekvatne odgovore, savete, podršku. 

Samoregulacija – spontana kontrola svojih osećanja i reakcija, bez ikakve negativne, impulsivne ili sirove i ometajuće emocije. Suština spontanosti – adekvatan odgovor na datu situaciju, koji dolazi iz dubine bića, bez razmišljanja i kalkulacije.

Motivisanost – emocionalna inteligencija omogućava nam da pronađemo pokretač u sebi, da budemo samomotivatori i da se fokusiramo na postignuća iz sopstvenih uverenja i vrednosti, a ne iz interesa i dobiti. Oni koji pronalaze samopokretača u sebi, u stanju su da ostanu orijentisani ka svojim ciljevima i u izazovnim vremenima, i da iskoriste teške situacije za samorazvoj. 

Comments