Bilo da perete kosu svaki dan, nekoliko puta nedeljno ili nekoliko puta mesečno, verovatno ćete posegnuti za određenim proizvodima u zavisnosti od toga kako se vaša kosa oseća i kako izgleda u tom trenutku.

Možda ste previše koristili vruće alatke za stilizovanje kose i potrebna vam je popravka i hidratacija, ili vam je vlasište natopljeno suvim šamponom i očajnički vam je potrebno dubinsko čišćenje. Možda imate i određenu rutinu kroz koju prolazite tokom meseca da bi vaša kosa izgledala najbolje, koju redovno ponavljate zamenom šampona i balzama.

Upravo to je glavna ideja ciklične rutine za negu kose ili “hair cycling” kako je nazvana na društvenoj mreži TikTok. Ova rutina nastala je nakon uspešnog trenda “skin cyling” koji se odnosi na cikličnu rutinu za negu kože lica. Radi se o rutini od četiri noći: dva “aktivna” dana se koriste hemijski pilinzi i retinol, i dva dana “oporavka” služe za obnovu kože, a zatim se sve ponavlja.

“Hair cycling” oponaša tu rutinu, korišćenjem specifičnih šampona, balzama i proizvoda za stilizovanje koji su napravljeni kako bi pružili podršku vašoj kosi u svakoj fazi.

Dakle, šta je “hair cycling”?

“Hair cycling” je upravo ono kako i zvuči – implementacija rutine specifične za vaš tip kose da biste se suočili sa svim problemima i izvukli najbolje iz svojih pramenova. To može biti bilo šta, od šampona i balzama koji poboljšavaju kovrdže, ljubičastih šampona ili balzama za taloženje boje, ili formula za dubinsko čišćenje i osnaživanje za masnu ili finu kosu.

Nakon pokušaja ciklične rutine za negu kože lica, pojedini korisnici TikToka su otkrili da su radili sličnu stvar i pod tušem. Jedna od korisnica podelila je svoju rutinu u snimku koji je postao viralan, a komentari su bili preplavljeni iskustvima korisnicima koji su se bavili cikličnim rutinama pre toga, a nisu ni znali da postoji naziv za navedeni proces.

Pročitajte i ovo: Saveti za negu kože koji će vam pomoći u problemima sa skalpom

Da li i vi treba da praktikujete “hair cycling”?

Da li je ciklična rutina za kosu nešto što treba da dodate u svoju rutinu tuširanja? Iskreno, verovatno to već radite – a profesionalci su već reporučivali sličan proces mnogo pre nego što je TikTok postojao.

Smatra se i da je “hair cycling” sada u trendu jer mu je neko konačno dao ime, ali posmatranje potreba naše kose i vlasišta na dnevnoj i nedeljnoj bazi i prilagođavanje naše rutine u skladu sa tim – postoji već decenijama.

Kako da praktikujete “hair cycling”?

Ako vam je potrebno malo inspiracije za sopstvenu “hair cycling” rutinu, uzmite u obzir vremenske prilike ili prvo posvetite pažnju svom skalpu. U toku hladnijih meseci, naše vlasište može postati pomalo suvo, i možda ćete morati da implementirate tretman koji će ga hraniti i održavati hidriranim. Možda je, takođe, vreme da koristite nedeljnu masku za hidrataciju.

Japanci već uveliko koriste ovaj način brige o kosi, i nazivaju ga “head spa”. Ovaj novi trend prati upravo već ustaljenu japansku praksu, koja ljudima donosi srećnu i zdravu kosu. Preporučuje se da prvo koristite prste i prirodna ulja svoje kose da masirate vlasište i pomognete u otklanjanju naslaga i prljavštine. Kad završite, potopite kosu toplom vodom i nastavite da masirate, a zatim dobro očistite šamponom.

Potom nanesite ulje na vrhove kose, umotajte kosu u pareni peškir i čekajte nekoliko minuta pre ispiranja. Nanesite regenerator ili malo ulja i ostavite kosu da se osuši, i stigli ste do kraja – savršeno ste pripremljeni za svoju cikličnu rutinu.

Pročitajte i ovo: Koja li je tajna zdrave kose? 6 jednostavnih trikova za negu

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Nenad Grubanoski

Comments