“Time magazine” ga naziva najuticajnijim kreatorom svoje generacije, a Anna Wintour ga smatra jednim od retkih kreativnih ljudi u modi koji kreiraju radost, i daju modi ono što joj je neophodno – inventivno ludilo.
Juan Carlos Antonio Galliano Guillén je rodjen 1960., na Gibraltaru, kao sin jedinac oca britanskog i majke španskog porekla. Odrastao je u Londonu i završio je St. Martin školu, odsek za modu, da bi se 90-tih godina preselio u Pariz, gde je sa svojim timom otvorio dizajnerski studio. John  je veoma brzo napredovao i zahvaljujući svom specifičnom stilu, četiri puta je postao dobitnik nagrade “Kreator Godine” u Engleskoj.

Put do uspeha bio mu je dug i krivudav. Nakon selidbe u Pariz početkom devedesetih godina, Galliano se borio da ”postane ime”, ali uz malo pomoći višeg društva: Sao Schlumberger-a i Vogue urednice Anna Wintour, uspeo je da napravi reviju sa supermodelima i uđe u istoriju mode. WWD (poznati modni magazin) nazvale su njegovu reviju spektaklom u kojem su učestvovale Naomi i druge manekenke, pozirajući u krznu, mini-kimonima, razbarušenim suknjama prožetih viktorijanskim stilom, ove novine nazvale su ovaj događaj “jednim od najekstravagantnijih i najzapamćenijih modnih dešavanja decenije.”

Bernar Arno (osnivač, predsednik i izvršni direktor LVMH-a, konglomerata luksuzne robe koji se sastoji od preko pedeset luksuznih brendova, uključujući i Louis Vuitton, Dior, Fendi) je odgovorio tako što je Galijana postavio za kreativnog direktora Givenchy-a, a 1996. ga imenuje  direktorom dizajna Christian Dior-a, John je i danas na ovoj poziciji.

“House of John Galliano”, proslavila je svoju 25. godišnjicu 2009., a trenutno pored muške i ženske, ima i dečiju, kao i liniju parfema, satova, nakita… Kreirao je i liniju veša, odeće za plažu, obuću za decu…

Galijanova mašta, priče i putovanja su legendarna. Svake sezone on obilazi svet, upoznaje najrazličitije kulture tražeći inspiraciju. On oživljava budućnost, fantaziju i romantiku, a nama ostaje samo da uživamo u njegovim fantastičnim kolekcijama.


Anastasija Milojević je diplomirani ekonomista koji obožava fotografiju, modu i muziku (bez koje je dan nepotpun). Retko, ali rado slika, a sada najčešće bloguje na Butterfly Dreamer. U potpunosti se slaže sa Marilyn Monroe: “Dajte devojci prave cipele i osvojiće svet!”

Comments