Buđenje usred noći je poznat scenario za većinu nas, a pravo pitanje je kako ponovo zaspati u kratkom vremenskom intervalu. Ukoliko patite od nesanice, znate da to nije nimalo prijatno iskustvo i da značajno utiče na sve aspekte vašeg života.

Koliko puta ste pred spavanje planirali šta ćete sve postići u toku sutrašnjeg dana, ali ste se u toku noći zbog isprekidanog sna probudili bez energije ? Stres, preterano razmišljanje o broju sati sna koje ćete dobiti i opsesivno planiranje narednog dana mogu da utiču na vašu osetljivost na zvuk.

Pored gradske buke i nemarnh komšija, postoji nekoliko mogućih razloga zašto se tako lako budite i provodite svoje noći gledajući u plafon. Srećom, postoje načini da se određeni problemi prevaziđu uz odgovarajuće tehnike.

Kako ponovo zaspati: Ovo su razlozi zašto se budite tokom noći

Konstantno gledate u sat

Svima nam je dobro poznato gledanje u časovnik – iznova i iznova, kao i računanje broja sati sna. Proveravanje vremena postaje navika koja nam zapravo oduzima san, a odbrojavanje minuta do jutra je neprijatelj koji nas izlaže dodatnom stresu. Ako znate da je alarm postavljen, ne morate da znate koliko je sati – stavite telefon ili časovnik na drugu stranu prostorije ili ga jednostavno udaljite od kreveta.

Nizak nivo glukoze

Jedan od razloga za često buđenje može da bude hipoglikemija (nizak nivo glukoze). Tokom noći, jetra naporno radi kako bi metabolisala glukozu. Ako večerate u 17č ili 18č i ništa ne jedete sve do doručka sledećeg jutra, nivo šećera u krvi može da padne suviše nisko tokom noći. To stresira telo, terajući ga da luči kortizol iz nadbubrežnih žlezda.

Kortizol je jedan od stresnih hormona koji potiskuje naš prirodni hormon spavanja – melatonin. Takođe, kortizol sprečava osećaj smirenosti, a kada se probudite sa visokim nivoom stresa, ponovni pad u san postaje izazovan.

Mali međuobrok koji sadrži proteine i vlakna može da vam pomogne da stabilizujete nivo šećera u krvi tokom spavanja.

Ne odgovara vam temperatura prostorije

Tokom noći želite da vam se telo fokusira isključivo i samo na spavanje. Ukoliko je vaše telo primorano da reguliše temperaturu tokom cele noći, nije u stanju da se fokusira na dubok san. Važno je da vam ne bude ni hladno ni vruće i da održavate optimalnu temperaturu oko 19 stepeni.

Prilagodite odeću svojim potrebama, ako vam je vruće tokom noći, fokusirajte se na prozračne materijale za pidžamu, a ukoliko vam je hladno – koristite deblji jorgan ili ćebad.

Nepravilno upravljate nivoom stresa tokom dana

Ne morate da imate dijagnostifikovan poremećaj anksioznosti da biste bili pod stresom u toku noći. Strepnja nas često “stigne” pred spavanje jer smo tada bez distrakcija dnevnih aktivnosti.

Kada doživimo percipiranu pretnju, naše telo proizvodi adrenalin i kortizol, čiji se nivoi kortizola i adrenalina obično vraćaju u normalu nakon što stresor prođe. Ukoliko stresne misli i osećaji ostaju prisutni – takođe ostaju i visoki nivoi stresnih hormona.

Tokom dana izdvojite vreme da umirite um i napravite malu pauzu kako biste izbegli proganjajuće misli u krevetu.

Česti odlasci u toalet

Posete toaletu usred noći se dešavaju, a nakon povratka u spavaću sobu, možda ćete se prevrtati po krevetu imajući problem da zaspite ponovo.

Pokušajte da sprečite potrebu da idete u toalet usred noći tako što ćete pratiti unos tečnosti pre spavanja. Izbegavajte piće sa diuretičkim efektom kao što su alkohol ili napici sa kofeinom, koji podstiču organizam da oslobodi više tečnosti.

Ako se ipak probudite, za početak – ne palite svetla. Samo kratka izloženost svetlu dovoljna je da isključi prekidač za spavanje u mozgu. Paljenje svetla usred noći vara mozak da misli da je vreme za buđenje, iako želimo da ponovo zaspimo. Pošto su LED sijalice uobičajene u mnogim domovima, odaberite pravu boju sijalice za stolne lampe i noćna svetla. Odaberite crvenu, narandžastu ili žutu kako biste podstakli organizam da nastavi da spava.

Pročitajte i ovo: Da li manifestacija zaista funkcioniše?

Naslovna fotografija: pinterest.com/behotblog.wordpress.com

Milica Nešić

Comments