Seks je jedna od najprirodnijih stvari na svetu, a istovremeno najsramotnija. Ništa nije toliko tabu kao seksualnost – već vekovima i vekovima unazad. Zato je jedna polugola žena na bilbordu u stanju da izazove pometnju u saobraćaju, jer čim je nešto seksi, to je šokantno i, naravno, sramotno.

U detinjstvu se o intimnim odnosima ne priča, već se šapuće, sem ako nemate slobodoumne roditelje koji su se potrudili da vas edukuju kako sve to funkcioniše. To se nastavlja i kad odrastemo, naučeni smo da je seks sramotan i onda imamo osobe koje su stegnute prilikom seksualnih odnosa i nisu sigurne kako da se prepuste i uživaju u svojoj telesnosti.

Sigurno ste videli kako se deci prikrivaju oči kada se dvoje ljudi ljubi, ili se čak i teraju iz prostorije ako je na televiziji seks scena. Neprijatnost ostaje godinama i godinama kasnije.

Ne želimo da kažemo da seks treba da bude na sve strane, da bude javan i da svi šetamo goli. Nema potrebe skakati u takve zaključke. Ali, isto tako, nema potrebe i da seks bude išta čega ćemo se stideti, još kao deca kada se prvi put susrećemo sa sopstvenom seksualnošću. Kada seks postane sramota, onda imamo i nezdrav odnos prema njemu. Daje se moral nečemu što nema veze sa moralom, čini da ne volimo sopstvena tela, blokira se seksualnost.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o erogenim zonama

Iako je seks nešto o čemu ne treba da se priča, opet smo našli način da ga dodatno ograničimo rodnim ulogama. Muškarci su izuzetno seksualni, žene nisu, njima su intimni odnosi moranje, nešto što “daju” muškarcima. Dakle, jedna mlada žena će biti naučena da ima negativan odnos prema svom telu, da bude u grču u toku seksa, pa čak i da onemogući sebi da na psihičkom nivou dostigne vrhunac.

I to samo ako je strejt. Zamislite sad kako je osobama koje su pripadnici LGBT populacije koju prate dodatni tabui, gde seksualnost može da ugrozi bezbednost osobe. Naravno da smo svi konstantno u grču kada je nešto prirodno sramotno, a istovremeno nam se prodaje na svakom koraku.

Taj tabu ostaje iz nekog straha da će govor o seksu i skidanje srama da napravi “Sodomu i Gomoru”. A šta će, zapravo, da se desi? Upoznaćete sebe. Shvatićete da telo nije nešto čega se treba stideti, bićete vrlo dobro edukovani o seksu i reproduktivnim organima, a biće i vaša deca dugo pre nego što i sama stupe u prve seksualne odnose. Šta onda to znači? Biće manje neželjenih trudnoća, deca će na vreme naučiti kako da se zaštite od seksualno prenosivih bolesti i ići će na ginekološke i urološke preglede redovnije. I još jedna vrlo važna stavka, moći će da uživaju bez griže savesti.

Sećam se sebe kada sam tek izgubila nevinost, mislila sam da sam “bludnica”, da svi na ulici znaju šta sam radila, da izgledam drugačije. I volela bih da je imao ko da mi kaže da ništa od toga nije istina, a ne da su mi bile potrebne godine da sama o sebi razbijem te tabue. Imala sam razne blokade, pre svega, veliku neprijatnost da budem naga pred partnerom, a da ne pričamo o samom činu seksa. Veoma dugo sam imala grižu savest kad vreme provodim u intimnim odnosima sa partnerom, umesto da radim nešto produktivno.

Pročitajte i ovo: #sextalk: Da, Ne i Možda challenge

Da, seks je u mojoj glavi bio gubljenje vremena. A to je samo jedan od toksičnih obrazaca koje možete razviti ako na seks i seksualnost vidite kao nešto sramotno. I uvek budite svesni, ta ona nije došla od vas samih, nego iz porodice i okruženja, jer sramota je naučeno ponašanje.

Šta onda preostaje? Da edukujemo same sebe i sopstvenu decu i ličnim primerom skinemo tu sramotu.

Naslovna fotografija: instagram.com/blancamiro

Jovana Petković

Comments