Ako je potrebno, tražite povišicu

Ova stavka se ne odnosi na svakoga, ali razmislite, dobro razmislite da li ste dovoljno plaćeni. Često radimo više nego što treba, jer se u kapitalizmu ceni overworking culture.

Ako radite za manje nego što ste plaćeni, osetićete nezadovoljstvo koje će uticati na vaš rad, pa i na vaše finansijske odluke. Ako primate premalu platu za svoj rad i stiskate se s novcem, to će stvarati još veći psihički pritisak.

Priča o novcu ne treba da bude bauk

Mnogi od nas su odrasli u porodicama gde se novac uopšte nije spominjao, zato što roditelji nisu time hteli da opterećuju decu. O visini plata i ušteđevini se šapuće, tako da je priča o finansijama postala tabu tema.

A to uopšte nije dobro, jer ćete tako imati pogrešna uverenja o novcu. O finansijama treba da se priča naročite ako živite u zajednici. Treba da se odlučite da li su prihodi zajednički ili odvojeni i koliki procenat prihoda odlazi na koje troškove.

Ukoliko živite sami, sve ovo treba da imate podeljeno u vašem planeru. U svakom trenutku treba da znate koliko novca imate. Mnogi ni ne zaviruju u novčanik i ne proveravaju karticu, baš zato što se plaše cifre koju će videti.

Velike finansijske odluke nemojte donositi iznenada

Ako planirate da kupite nešto za šta vam je potrebno da odvojite više novca, nikad to nemojte uraditi preko noći, jer je tad najveća verovatnoća da ćete zažaliti.

Dobro se raspitajte o stvari koju kupujete i budite svesni svojih opcija. Ako, na primer, želite da kupite stan, idite na razgovor kod više banaka da vidite kakve kredite nude i porazgovarajte sa više agencija za nekretnine, pa tek onda razmislite koji uslovi vam najviše odgovaraju.

Zapravo, isto pravilo bi trebalo da važi i za male kupovine. Uvek je potrebno da znate šta kupujete i zašto. Pre kupovine se uvek zapitajte kako će mi ova stvar poboljšati kvalitet života. Ako osvestite razlog kupovine, primetićete da ćete bitno smanjiti broj nepotrebnih stvari.

Naslovna fotografija: instagram.com/shopfy

Jovana Petković

Comments