U savremenom svetu koji se brzo razvija, sposobnost prilagođavanja i napredovanja u suočavanju sa izazovima, važnija je nego ikada ranije. U korenu prilagodljivosti leži razvojni mindset – koncept načina razmišljanja usmerenog na učenje i rast, uz uverenje da se naše sposobnosti i inteligencija mogu razvijati uz trud, obuku i istrajnost.

Razvojni mindset ne samo da poboljšava tu sposobnost da učimo i prevazilazimo prepreke, već utire put ka ličnom i profesionalnom uspehu. Bilo da težite akademskom uspehu, ili želite da napredujete u karijeri ili da obogatite svoja iskustva i lične veze i odnose, potreban vam je razvojni mindset, koji možete uspostaviti na dnevnom nivou.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Zašto je razvojni mindest tako moćan

Neće svako postati olimpijski sportista ili sledeći veliki um savremenog doba, ali razvojni mindset će vam pomoći da ostvarite svoje potencijale i razvijete svoje veštine i sposobnosti.

Način razmišljanja usmeren na rast podržava verovanje da se sposobnosti mogu razviti vremenom – i ako počnemo sa najniže tačke, posvećenošću i radom možete postići majstorstvo. Vaš potencijal čeka da bude oslobođen i pokrenut.

Razvojni mindset prihvata da probleme ne vidi kao prepreke na putu, već kao prilike za učenje i rast.

To znači da se razvojni način razmišljanja vrti oko održavanja pozitivnog stava i neki primeri za ovakav mindset mogu uključivati osećanje entuzijazma i rešenosti kada se suočite sa kritikom i porazom, ulaganje u savladavanje veština koje su vam potrebne da postignete svoje ciljeve (bez obzira koliko vam loše ide u početku), prihvatanje neuspeha i prepreka na putu kao prilika za sticanje vrednih uvida, veći fokus na sadašnji trenutak u procesu – na putovanje, umesto na krajnje odredište.

Kako da usvojite razvojni mindset

Počnite da volite izazove

Umesto da izbegavate teškoće i da se plašite neuspeha, počnite aktivno da tražite izazove. To ne moraju biti neki veliki i zastrašujući poduhvati – svakog dana se srećete sa malim neprijatnostima, preprekama i promenama planova, pa ih iskoristite da osnažite razvojni mindset i istražite drugačije načine postupanja i reagovanja.

Cenite putovanje

Koliko god vam je važan ishod, vaš život se odvija dok traje putovanje ka cilju, zato počnite da cenite proces. Praktikujte pažnju, prisutnost u sadašnjem trenutku i ulaganje u sebe – svaki korak na vašem putu je važan, jer vas približava ne samo cilju, već i samom sebi. Krećući se kroz život na ovaj način, možete i svoje ciljeve staviti u perspektivu i menjati ih i prilagođavati u skladu sa svojim razvojem.

Pročitajte i ovo: Toksični načini razmišljanja kojih treba da se oslobodite

Zamenite „ne mogu“ sa „još ne mogu“

Ova jednostavna promena u korišćenju pozitivnijih izraza kada govorite o sebi, može vam pomoći da uverite svoj um da ćete nešto naučiti, uraditi i uspeti u bliskoj budućnosti. Samo zato što nešto ne možete i ne uspevate sada, ne znači da nećete moći kasnije.

Proslavite male pobede

Prepoznajte i proslavite male pobede na svom putu, da biste uspostavili razvojni mindset. I za ovo imate svakodnevne prilike – prepoznajte osećanje zadovoljstva koje imate kad nešto završite i odvojte trenutak da razmislite o tome kako ste to dobro uradili i pohvalite i nagradite sebe zbog toga (uzmite pauzu da popijete kafu i opustite se na kratko, na primer). Primećivanje i obeležavanje malih pobeda predstavlja odskočnu dasku ka većim ciljevima i pruža motivaciju da nastavite dalje.

Razvojni mindset uči iz kritike

Kritiku je često teško čuti i primiti, ali kada ispravno shvatate konstruktivne povratne informacije, one su neprocenjive za vaš rast. Koristite ih za samopoboljšanje i postizanje uvida koje možete primeniti. Iako vam se verovatno neće dopasti ono što čujete, važno je da imate na umu da je to korisna informacija, koju vam nudi neko ko je dobronameran i želi da vam pomogne. Umesto da se branite – prihvatite konstruktivnu kritiku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Uzori i mentori podstiču razvojni mindset

Potražite u svom okruženju osobe na koje se možete ugledati, koje poštujete i divite im se, jer svojim postupcima i nastupom oličavaju način razmišljanja koji želite da uspostavite. Učite od njih – posmatrajte kako se nose sa izazovima, tražite uputstva i savete, slušajte o njihovim iskustvima.

Radoznalost neguje razvojni mindset

Suzdržite se od pretpostavki i ostanite otvoreni za dublje shvatanje i razumevanje – neka vam um bude otvoren i radoznao. Postavljajte pitanja, umesto da popunjavate praznine rezonovanjem i zaključivanjem. Zauzmite stav učenika, koji polazi od toga da nešto ne zna, umesto da tragate po svom iskustvu i ono što ne znate uglavljujete u okvire onoga što znate.

Na mnogo načina, ovo je stav doživotnog učenja – jer kad saznate nešto novo i ostanete otvoreni i radoznali, uvek dolazi još pitanja i još neistraženih mogućnosti.

Izgradite i negujte samosvest

Samosvest je alat koji razvojni mindset neprekidno koristi da posmatra sebe, preispituje svoja osećanja i reakcije i traga za dubljim uzrocima. Razmišljajte o svojim uverenjima, ponašanju, pokretačima. Razumevanje onoga što vas koči, omogućava vam da se pozabavite tim oblastima i proširite perspektivu, a na taj način rastete i razvijate se.

Na putu usvajanja načina razmišljanja koji je usmeren na rast, ostanite ljubazni i dobri prema sebi, prihvatite sebe zajedno sa svojim ograničenjima i manama i pokažite sebi ljubav i saosećanje.

Pročitajte i ovo: Tri najčešće greške koje pravimo kada želimo da promenimo svoj mindset

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments