Jorkširski terijer je mala rasa pasa koja vodi poreko iz Engleske. Na početku 19. veka korišćen je za lov zbog svoje hrabrosti i veličine. Engleska je tada bila veoma siromašna, i da psi ne bi krali lovinu po šumama, svi veći od 21 cm bili su zabranjeni. Kraljevske sluge hodale su sa krugom prečnika 21 cm i pas bi kroz njega morao proći. Ako ne bi prošao, nažalost, morao bi se odmah ubiti. Danas više nisu lovci, ali je ta osobina malog lovca i ratnika ostala zabeležena u njihovim genima.

Slika19 Jorkširski terijer: Znatiželjan i hrabar

Lovci sa dušom ratnika

Jorkširski terijeri su znatiželjni, hrabri i uvek spremni na svaku avanturu, što ih često dovodi u velike nevolje i nezgode. Vlasnici ih zato moraju neprestano imati pod kontrolom, uz sebe i na povocu. Vrlo su lojalni svom vlasniku, a sumnjičavi prema strancima i gostima u kući. Agresivan je prema drugim psima, posebno manjim od sebe. Ovi psi bolje se slažu sa odraslom decom.

Slika27 Jorkširski terijer: Znatiželjan i hrabar

Znatiželjni i hrabri. Uvek su spremni na svaku avanutru

Oni su jedna od najljubaznijih, najneagresivnijih rasa pasa. Lako uče i treniraju, tvrdoglavi su, zahtevaju punu pažnju svojih vlasnika i energično brane svoju teritoriju. Ne sme im se popuštati u odgoju, jer postaju neurotični i tada neumereno laju, pa je nužno odučiti ih od toga. Oni su jedna od najobožavanijih malih rasa, jer osvajaju svojom umiljatošću, slatkoćom i energijom “malog ratnika”. Lako se prilagode životu u stanu i vrlo su aktivni unutar njega. Osetljivi su na hladnoću i preferiraju boravak u toplom okruženju.

Slika36 Jorkširski terijer: Znatiželjan i hrabar

Osvajaju svojom umiljatošću

Ovaj terijer veoma je hrabar pas i ume da “pokaže zube” čak i rotvajleru. Jako je zahvalan kao kućni ljubimac, jer se ne linja. Ne zahteva veliki prostor niti puno hrane, ukoliko nije preterano razmažen. Jedino što zahteva jesu vaša ljubav i pažnja. Voli društvo i treba mu kontakt sa ljudima. Voli duge i redovne šetnje. Čak ni 12–15km nisu za njega nešto preterano iscrpljujući. To je pametan pas koji se lako uči i koji lako može da postane mali terorista, pošto brzo nauči kako sa vama da postupa. Vrlo brzo vi slušate njega, a ne on vas.

Slika46 Jorkširski terijer: Znatiželjan i hrabar

Zahteva ljubav i pažnju, kao i svaki pas. Voli društvo i duge šetnje

Činjenice i zanimljivosti:

– Pogodni su za stanove, i ne treba im veliki prostor.

– Životni vek im je između 12 i 15 godina.

– Ovi terijeri su treća najpopularnija rasa pasa u Americi.

– Skoro da se ne linjaju.

– Mogu da šetaju i do 15km, a da se ne umore.

– Lojalni su svom vlasniku, ali su sumnjičavi prema strancima.

– Osetljivi su na hladnoću.

– Nisu nimalo agresivni.


Miloš Jeremić je surovi realista i veliki hedonista, trudi se da bude normalan, ali mu ne uspeva, sve svoje ideje i misli prenosi na papir, jer ljudi još uvek nisu spremni da čuju istinu.

Editors choice