Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Nova sezona intimnog teatra “Le Studio”

Nova sezona intimnog teatra “Le Studio”

Intimni teatar “Le Studio” nezavisnog pozorišta “Kroz prozor # Fabrika”, smešten u donjem Dorćolu u Venizelosovoj ulici broj 42, otvara drugu sezonu, 4. oktobra u 20 časova, političkom komedijom “Nemam da platim i neću da platim”.

Nezavisno pozorište “Kroz prozor # Fabrika” je osnovano 2008. godine sa ciljem da pored razvijanja i negovanja umetničkog u pozorištu, deluje društveno odgovorno, komunicirajući sa publikom o aktuelnim društvenim pitanjima. Osnivači “Kroz prozor # Fabrike”, francuski reditelj Žan Baptist Demarinji (Jean-Baptiste Demarigny) i scenografkinja Sanja Maljković, takođe su i idejni tvorci intimnog teatra “Le Studio”. Ovi uporni i mladi umetnici želeli su da Beogradu pruže nešto potpuno drugačije i time promene pogled na to kakvu ulogu pozorišna umetnost može imati u društvu.

– “Le Studio” je baziran na, kako bi na francuskom rekli, “art vivant” tj. “živoj umetnosti”. Cilj umetničkog tima je da oživi predstavu, da je podeli sa publikom, a ne da je samo “izvede” pred njom. Pozorište “Le Studio” razlikuje od ostalih posebna atmosfera koju posetioci osete od trenutka kada zakorače u salu. Prigušena svetla, svega tridesetak mesta, prijateljska i opuštena atmosfera – samo su neki od utisaka koji će vam reći da će se ovaj odlazak u pozorište razlikovati od uobičajenog. Intimnost je još više podstaknuta time što scena nije odvojena od gledališta visinom koja nepovratno razdvaja dve ravni, dve dimenzije stvarnosti. Ovo čini glumu posebnim poduhvatom koja ne trpi repeticiju i odsutnost u bilo kom trenutku, jer publika može lako uvideti i osetiti čak i najsitniju grešku. Na taj način tekst koji glumci izgovaraju, uloge koje igraju, posebno osmišljena scenografija, muzika koja predstavu prati, kao i sve ostalo što čini život predstave, dolazi do svakog od gledalaca i nastavlja da živi u njima i nakon pozorišnog čina.

čikago Nova sezona intimnog teatra “Le Studio”

– Još jedan, neuobičajeni moment večeri dolazi tik posle predstave, takođe u prostoru pozorišta, kada je publika pozvana da ostane na piću. Tada, nakon što su skinuli pozorišnu šminku, glumci i umetnički tim se pridružuje publici. Malo po malo ljudi se upoznaju, razmenjuju ideje i utiske o predstavi, a slučajni posetioci postaju interesantni sagovornici, povezani zajedničkom temom koju je predstava inicirala. Ljudi, okupljeni u prijateljskoj atmosferi, često ne žele da napuste pozorište, pa se druženje ponekad nastavi i do kasno u noć. Zbog toga “Le Studio” zovemo pozorištem zajednice. Svako ko je prisustvovao predstavi, odlazi sa osećajem da je deo nove porodice, nove zajednice vrednosti i želi da se vrati ponovo.

Teatar na repertoaru ima već tri predstave: tragikomediju o osamdesetim “Jedan zarez nešto”, političku komediju “Nemam da platim i neću da platim” i seksi kabare “Chicago”. U novembru je predviđena premijera multimedijalne futurističke predstave “Transsibirska proza”, koju su podržali Švajcarska ambasada, SDC i Francuski institut.

Karte možete rezervisati mejlom na lestudio.kpf@gmail.com ili telefonom na +381 64 187 1731. Informacije o repertoaru su dostupne na sajtu: www.krozprozorfabrika.com

Zbog malog broja mesta u publici preporučujemo da karte rezervišete ranije!

Pored pozorišta, KPF realizuje i edukativan projekat Studio novi teatar, pokrenut sa idejom da približi u Srbiji nerazvijene pozorišne pristupe, uobičajene u Francuskoj, odakle glavni pedagog i reditelj Žan Baptist Demarinji dolazi. Tako da je SNT pre tri godine otvorio prvi kurs mjuzikla u Srbiji, a pored toga nudi kurseve glume, glume na francuskom i pozorišta senki. Kursevi počinju sa radom u oktobru i otvoreni su za sve mlade i talentovane ljude.

“Le Studio”

Editors choice