tn 17 Prvi put na mostu preko Ade

U subotu 13. avgusta 2011. godine Beograđani su dobili dugo očekivanu priliku da se prošetaju novim, još uvek nezavršenim, mostom preko Ade. Most je bio otvoren za posetioce od 9 do 19 časova i već u ranim jutarnjim satima na obe pristupne tačke, na Novom Beogradu i Čukarici, stvorila se ogromna gužva. Zbog toga su nadležni iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda puštali posetioce po grupama. Bilo je tu nervoze, gunđanja, pala je čak i poneka psovka i svi su nestrpljivo čekali na svoj red. Ipak kad bi neka grupa dobila zeleno svetlo za prolaz, nervoza je nestajala, na licima ljudi mogli su se razaznati samo osmesi i oduševljenje moćnim pilonom i kablovima koji drže konstrukciju tešku 8.600 tona. Onda bi usledilo neumorno škljocanje fotografskim aparatima, snimanje kamerama, poziranje za porodične albume kao svedočanstvo o prisustvovanju jednom velikom događaju.

tn 16 Prvi put na mostu preko Ade

Jer zaista, ovo je velika stvar za Beograd i Beograđane. Posle četrdeset godina čekanja grad dobija novi drumski most i nadu u bolji život. Prva vozila prećiće preko mosta sredinom decembra, kada će biti završen i deo pristupnih saobraćajnica, dok će most kompletno biti završen 2013. godine. Sa centralnim stubom visokim 200 metara, dugačak je ukupno 964 metra i širok 45 metara, imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze. Zbog svoje grandioznosti i lepote, već sada se nameće kao novi simbol Beograda. Neka nam dugo traje!


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Editors choice