5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Studenti bez granica: Sijetl, studentski raj

Studenti bez granica: Sijetl, studentski raj

Prethodne tekstove iz serijala “Studenti bez granica” možete pročitati ovde.

Sijetl je grad na severozapadu SAD, mlađima poznat po seriji “Uvod u anatomiju” (Grey’s Anatomy), dok ga stariji cene kao prestonicu grandža. Dušan, naš sagovornik, ovde je došao pre tri godine. Studira na Univerzitetu u Vašingtonu i vesla za univerzitetski tim.

Fakultetski život

Živim i studiram u Sijetlu, koji ima oko 350-400,000 stanovnika. Međutim, većina ljudi iz Sijetla ne živi u samom gradu, već u okolnim naseljima, tako da se broj stanovnika diže na 3,000,000. Grad je prelep, pogotovo onih retkih dana kada sija sunce. Na mom univerzitetu studira oko 40,000 studenata. Kampus je toliko ogroman da sam prvih nekoliko nedelja studija nosio mapu sa sobom kako se ne bih izgubio. Studiram administraciju u biznisu, smer finansije. Studije uglavnom traju četiri godine. Zasnivaju se na dva sistema: semestralni i četvrtine. Moj fakultet radi po principu četvrtina, od kojih su jesenja, zimska i prolećna obavezne, a letnja opcionalna – za one koji žele da završe ranije ili one koji moraju da nadoknade bodove koji se računaju za diplomu. Predavanja uglavnom nisu obavezna. Profesori su veoma iskusni i skoro svako od njih je radio u svojoj profesiji pre nego što je postao profesor, te imaju dosta praktičnog znanja i umeju sve da objasne na vrlo detaljan i efektivan način.

Opušteni su, predusretljivi, trude se da se postave prema tebi kao prema prijatelju i da ti pomognu što više, često čak dajući svoj broj telefona da bi bili uvek dostupni. Ispiti su uvek pismeni. U zavisnosti od predmeta mogu biti na zaokruživanje, esejski ili sa matematičkim zadacima. Pored ispita, postoje i grupni zadaci, kao što su prezentacije, eseji i slično. Skoro iz svih predmeta imamo i domaće zadatke. Teorijsko znanje koje se stekne na fakultetu jeste usko stručno i pruža odličnu osnovu za dalje studije i posao. Dobijamo i odlično praktično znanje kroz prezentacije i interakciju sa profesorima.

sijetl2 Studenti bez granica: Sijetl, studentski raj

Kampus u Sijetlu je toliko velik da je na početku potrebno nositi mapu da se ne biste izgubili

Život van fakulteta

Postoji mnogo mogućnosti za letnja stažiranja u firmama, gde se stiče praktično znanje i uvid u struku, a te firme sarađuju sa našim univerzitetom i svake godine traže studente da rade za njih. Većina studenata je zaposlena. U obzir dolaze svi poslovi: od rada u biblioteci, preko stažiranja, do stalnog zaposlenja na nekoj nižoj poziciji. Kada bih imao dovoljno slobodnog vremena, pokušao bih da nađem posao. Međutim, treninzi mi oduzimaju oko 24 časa nedeljno, tako da ako i imam slobodnog vremena – trošim ga na odmor. Ovde se izlazi skoro isključivo subotom. Najčešće su to kućne varijante, nalik na film “Američka pita” (American Pie): crvene čaše, bure piva, svi igraju. Na kraju, uglavnom zbog buke, neko od komšija pozove policiju da “ugase” žurku. Izlasci u centar grada i u barove ovde nisu popularni kao u Evropi, tako da ne svraćamo često.

dušan Studenti bez granica: Sijetl, studentski raj

Dušanu (desno) treninzi oduzimaju skoro sve slobodno vreme. Ipak, stiže da ode na neku žurku vikendom

Pogled u budućnost

Još uvek nemam tačan plan posle studija. Voleo bih da radim master, a da li ovde ili u Evropi – videću. Najveći problem su finansije, ovde godina košta oko 42,000 dolara. Dug je put ispred mene. Kada bih opisivao svoj studentski život, bilo bi ovako: “Preživljavanje između treninga!”.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Editors choice