Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Studenti bez granica: U srcu Andaluzije

Studenti bez granica: U srcu Andaluzije

Kordoba je grad u Andaluziji, na jugu Španije. Ovaj grad bogate istorije, nekad je bio važno mesto u rimskom carstvu, ali i bitan islamski centar Evrope. Danas je moderan grad srednje veličine, ali ipak primamljiv turistima zbog svoje religijske istorije. Ovde su se susrele tri vere: hrišćanstvo, islam i judaizam. Danas, Alvaro Benzal Aribas (Álvaro Benzal Arribas), vodiće nas kroz savremenu verziju Kordobe.

Fakultetski život

Studiram engleski jezik u Kordobi, na jugu Španije. Grad je srednje veličine i ima dosta fakulteta i mnogo studenata. Poznat je u Španiji po fakultetima prirodnih nauka, na primer medicine, koji je izuzetno cenjen. Osnovne studije traju četiri semestra, a onda ide stažiranje. U zavisnosti od toga šta izaberete, stažiranje traje četiri ili šest godina. Predavanja su, uglavnom, obavezna. Uglavnom se održavaju u grupama od 50 do 100 studenata. Ispiti su pismeni, mada neki imaju i usmeni deo kao dodatak. Za moju buduću profesiju, profesora engleskog jezika, ispiti nisu mnogo teški. Ipak, imamo mnogo posla u toku godine, dosta seminarskih i grupnih radova. Na mom fakultetu, dobijam dobro teorijsko znanje, ali imamo i praksu svake godine, tako da je i praktično znanje zadovoljavajuće.

164 Studenti bez granica: U srcu Andaluzije

Kordoba je rodno mesto čuvenog rimskog filozofa Seneke

Život van fakulteta

Veliki broj studenata istovremeno radi i studira. Ja najčešće radim vikendima. Obično izlazim svakog vikenda. Izlazim i četvrtkom, tada su studentske žurke. Cene su različite, mada piće košta oko šest evra.

243 Studenti bez granica: U srcu Andaluzije

Alvaro planira da postane profesor engleskog jezika

Pogled u budućnost

Kada završim studije planiram da polažem državni ispit za profesora. Ako ga položim, predavaću engleski jezik. Ako ga ne položim, voleo bih da radim neku praksu u inostranstvu. Iskreno, voleo bih da se preselim u neku drugu državu. Mada, ako i ostanem u Španiji, nije mi problem. Zadovoljan sam svojim fakultetskim iskustvom. Naučio sam da predajem engleski, zaista. Isto tako sam uživao u čarima studentskog života – novim prijateljima i žurkama.

Prethodne tekstove iz serijala “Studenti bez granica” možete pročitati ovde.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Editors choice