Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Tablete za mršavljenje ili put u smrt?

Tablete za mršavljenje ili put u smrt?

Časopisi, televizija, Internet – prepuni su bombastičnim savetima o mršavljenju: “Najlakši način da smršate je ovaj!”.  U ovom tekstu ćemo Vam objasniti zašto su tablete za mršavljenje loše.

Pre dve godine izvesni Tomas (Thomas), frizer iz Njujorka, nije mogao da shvati šta se to dešava sa modelima na reviji. “Sređivao sam jednog od modela sa kojim sam ranije imao dobru komunikaciju, ali zaprepastilo me je kako se sad ponašala. Svaki put kada bi neko krenuo da joj popravi frizuru ili šminku, ona bi pobesnela. Kada sam pitao kreativnog direktora šta se sa njom dešava, odgovorio mi je da uzima brazilske dijetske tablete, i da je ‘normalna pojava da se devojke tako ponašaju'”.

hard to swallow Tablete za mršavljenje ili put u smrt?

Kada je Tomas čuo da svi modeli koriste tablete, savršeno svesne učestalih promena raspoloženja koje prouzrokuju, te da to ne utiče na njihov posao, bio je zaintrigiran pa je i sam počeo da ih koristi. Bile su upakovane u dve boce: plavoj i beloj. Rečeno mu je da svakog dana pije po jednu tabletu iz svake boce. Za dva meseca je izgubio 10kg. “Gubljenje kilograma je bilo efikasno jer sam potpuno prestao da razmišljam o hrani. Na snimanjima i revijama sam mogao da prođem pored švedskog stola a da i ne zastanem kako bih uzeo nešto. Osećao sam se divno i imao sam dosta energije”.

Šest nedelja kasnije, Tomas je ležao u krevetu kada je osetio da mu srce jače kuca. Isprva je ignorisao promenu, ali je ona nastavila da se ponavlja i u naredne dve nedelje. “Po prirodi sam vrlo smiren, ali sam bio u takvom stanju da me je i sitnica mogla izbaciti iz takta. Postao sam osetljiv na dodir. Nisam mogao da se prepoznam.” U međuvremenu, njegova svekrva je koristila iste tablete i takođe imala česte promene raspoloženja. “Bila je to vrteška osećanja” kaže Tomas. “U jednom trenutku bi bila u delirijumu sreće, a u drugom bi vrištala od nervoze. Mislila je da njene promene raspoloženja imaju hormonalni uzrok, ali je ipak otišla lekaru. Doktor je insistirao da donese pomenute tablete, a kada je video njihov sadržaj (kombinacija amfetamina i antidepresiva) sa lakoćom je konstatovao da su one uzrok promena u ponašanju”. Prestali su da koriste tablete, promene u ponašanju su nestale, ali kilogrami su se vraćali. Sada, dve godine kasnije, kilograme je i dalje nemoguće skinuti.

ova mi je omiljena Tablete za mršavljenje ili put u smrt?

Tomas je najverovatnije uzimao Emagrece Sim ili Herbathin, dva brazilska sastojka koji su jako štetni i koji se nalaze u drogama. Naravno, preko Interneta, a čak i u nekim apotekama, i dalje su dostupni. Ti proizvodi mogu izazvati srčani udar ili čak smrt. Na crnom tržištu ih ima toliko da je nemoguće istražiti njihove sastojke i kako utiču na organizam.

Tekst nije napisan ‘tek tako’. Ljudi ne pričaju džabe, ne treniraju džabe, niti drže dijete džabe. Pilulama nikako nećete uspeti da se dugotrajno rešite kilograma. Vežbanjem i redukovanom ishranom (ne mora biti dijeta u pitanju) možete. Samo se treba konsultovati sa pravim osobama. Lekovi ne mogu biti supstitucija ishrani. Kada smo bolesni, prinuđeni smo da ih pijemo.

Ako smo lenji, to je već drugi problem. Problem u glavi. Ustanite sa stolice, istrčite krug u parku (makar kasno uveče). Mršavite prvenstveno radi sebe, naročito ukoliko je zdravlje u pitanju. “Kad je zdrav, čovek ima hiljadu želja. Kada je bolestan, samo jednu”.

*Ime je promenjeno kako bi privatnost subjekta bila zaštićena


Tamara Jovanović voli Njujork, citate i ljude bez predrasuda sa dobrim manirima. Hedonista. Autorka je bloga Gossiphoneyxoxo. Vodi se citatom: “Style is an expression of individualism mixed with charisma”.

Editors choice