Da li znate da u Srbiji živi više od 12,000 slepih i slabovidih osoba? Da li se pitate čime se oni bave, zašto ih ne srećete često na ulici, u prodavnici, u parku?

Mali broj slepih i slabovidih osoba se samostalno kreće, a njihovo kretanje zavisi pre svega od slobodnog vremena i dobre volje članova porodice i prijatelja, čak i kada su u pitanju svakodnevne aktivnosti kao što su odlazak kod lekara, u školu, na posao, u biblioteku, u kupovinu, banku, poštu itd.

main11358361 f882493089ff1c3038fc12f80ddd3440 Uključi se akciju Beli štap!

Sva prikupljena sredstva su namenjena kupovini pasa vodiča za Udruženje slepih i slabovidih “Beli štap”

Osobe koje su obučene za samostalno kretanje pomoću tehnike belog štapa često od toga odustaju zbog osećaja straha i nesigurnosti na ulici. Za razliku od belog štapa, obučen pas vodič pruža pouzdanu pomoć pri kretanju, a u većini zemalja predstavlja simbol samostalnosti slepih i slabovidih ljudi.

Prednost samostalnog kretanja sa psom vodičem u odnosu na kretanje belim štapom se ogleda u tome što sa belim štapom slepa osoba traga za preprekama, a ne za prolazom kao što je slučaj sa psom.

Ukoliko ste u mogućnosti, uključite se i podržite akciju u skladu sa Vašim mogućnostima uplatom na račun Udruženja 160-255437-65 (Banca Intesa, Ul. Milentija Popovića 7b).

Editors choice