Prethodne tekstove iz serijala Filmski vremeplovac možete da pronađete ovde.

Nekoliko pesama i jedan roman “Orkanski visovi” (Wuthering Heights) sve su po čemu će se najzagonetnija od sestara Bronte, engleska spisateljica Emili Bronte (Emily Brontë), pamtiti. Ipak, tragična ljubavna priča o srodnim dušama Hitklifu (Heathcliff) i Ketrin Ernšo (Catherine Earnshaw), napisana je sa takvim intenzitetom i strašću da je očito da vredi mnogo više nego deset knjiga nekog drugog autora.

Nekonvencionalni, samodestruktivni junaci i prikaz njihove divlje strastvene ljubavi ono su što “Orkanske visove” izdvaja od ostalih ljubavnih priča. Oni koji vole vazdušaste i zašećerene romanse neće se dobro provesti uz Hitklifa i Keti.

Roman “Orkanski visovi” oduvek je bio  inspiracija za književnost, muziku, pozorište, operu i najzad film. Prisetimo se najboljih filmskih adaptacija:

1939.

Ova adaptacija “Orkanskih visova” snimljena je od strane najromantičnijeg reditelja starog Holivuda Vilijama Vajlera (William Wyler). Glavne uloge u filmu igraju Lorens Olivije (Laurence Olivier), koji se danas smatra najboljim britanskim glumcem, i tamnokosa lepotica indijskog porekla Merl Oberon (Merle Oberon). Iako ova filmska verzija nije u potpunosti verna romanu i poprilično je zašećerena, ipak uspeva da uhvati suštinu Hitklif-Keti odnosa i dirne vas pravo u srce možda više od bilo koje druge.

119 Filmski vremeplovac: Orkanski visovi

Džoni Dep (Johnny Depp) je na pitanje da li je romantičan odgovorio “Gledao sam “Orkanske visove” deset puta, naravno da jesam”, misleći upravo na ovu filmsku verziju

1954.

Čuveni reditelj Luis Bunjuel (Luis Buñuel) pronašao je svoju srodnu dušu u Emili Bronte i snimio verziju “Orkanskih visova”. Film je prikladno nazvan “Dubine strasti” (Abismos de pasión) i smešten u ruralni Meksiko. Priča je ostala nepromenjena, ali ako vam se činila mračnom, znajte da joj je Bunjuel dao još mračniji ton. Glavni junak Alehandro (Alejandro) u ovoj verziji sklapa pakt sa samim đavolom da bi se osvetio svima koji su ga ponižavali u detinjstvu i oduzeli mu njegovu Katalinu (Catalina).

219 Filmski vremeplovac: Orkanski visovi

"Orkanski visovi" na Bunjuelov način

1970.

Verzija sa Timotijem Daltonom (Timothy Dalton) i Anom Kalder Maršal (Anna Calder-Marshall) u glavnim ulogama, kao i Vajlerova verzija, “pokriva” samo prvu polovinu romana. Ova adaptacija snimljena je realistično, bez snolikih sekvenci kakve postoje u prethodne dve verzije.

316 Filmski vremeplovac: Orkanski visovi

“Neli, ja sam Hitklif!” - Ketrin Ernšo

1992.

Verzija reditelja Pitera Kosminskog (Peter Kosminsky) sa Rejfom Fajnsom (Ralph Fiennes) i Žilijet Binoš (Juliette Binoche) hvaljena je kao najutentičnija. Rejf Fajns je u ulozi Hitklifa u isto vreme mračan, misteriozan, okrutan ali ranjiv. Žilijet Binoš je strastvena i osećajna Ketrin. Nezaboravne kompozicije Ruičija Sakamotoa (Ryuichi Sakamoto) dokazuje da muzika može igrati veoma važnu ulogu u filmu. Zanimljivo je što se jedino u ovoj verziji pojavljuje lik Emili Bronte, a igra je irska pevačica Šinejd O’Konor (Sinead O’Connor).

416 Filmski vremeplovac: Orkanski visovi

“Od čega god da su napravljene, njegova i moja duša su iste” - Ketrin Ernšo

2009.

TV adaptacija snimana u dva dela, takođe verno prati knjigu. Priča je učinjena realističnijom i ton gotske romanse je skoro napušten. Glavni razlog zašto vredi pogledati ovu adaptaciju je Tom Hardi (Tom Hardy) u ulozi Hitklifa. Ovaj britanski glumac trenutno je najtraženije ime u Holivudu. Svet ne može dočekati da ga vidi kao glavnog negativca u filmu “Uspon mračnog viteza” (The Dark Knight Rises), ali njegove ranije uloge poput ove su možda i interesantnije.

512 Filmski vremeplovac: Orkanski visovi

“Ne mogu da živim bez svoga života! Ne mogu da živim bez svoje duše!” - Hitklif

Povratak u sadašnjost

Andrea Arnold (Andrea Arnold), rediteljka uspešnog nezavisnog filma “Akvarijum” (Fish Tank), u kome je istraživala teme usamljeništva i buntovništva režirala je najnoviju verziju “Orkanskih visova”.

Kada su u pitanju filmovi inspirisani ljubavlju Hitklifa i Ketrin, vredi pomenuti “Disko svinje” (Disco Pigs) i francuski film “Dečije igre” (Jeux d’enfants). To su filmovi o dušama koje su napravljene od istog, koje ne žele da se uklope u ovaj svet kakav jeste, koje su same sebi dovoljne. Neki će ih nazvati sebičnim i neplemenitim, ali na kraju ne možemo da se otrgnemo osećaju da je njihova ljubav ona idealna.


Nevena Ilić – pravnik i autor bloga The Yellow Brick Road. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Comments