No, Englezi nisu razumeli Indijance. Nastala je trgovina, a nepoverenje je raslo. Izbio je rat, a Smit je povređen u incidentu sa zapaljenim barutom, pa je otišao u Englesku da se leči. Znajući ko je Pokahontas, kolonisti su je oteli i tražili da Pouhatan prestane da ih napada, da vrati zarobljenike i da preda vatreno oružje koje su ukrali. Indijanci su zaista obustavili napade, ali oružje i zatočenike nisu predali. Indijanski sukobi nisu bili naivni, ali prema zarobljenicima nije se postupalo surovo, a od zarobljenih žena očekivalo se da se priviknu na činjenicu da će morati da žive u novom plemenu. Tako je i Pokahontas pokušala da se integriše u zajednicu kolonista, što ne znači da je bila diplomata ili da je želela da poveže Indijance i Engleze ili već šta pričaju romantične budalaštine. Naprosto je živela s njima i udala se za engleskog trgovca Džona Rolfa (John Rolfe). Za nju je to, verovatno, bio način da nastavi život u novom plemenu. Napominjem da su je Englezi kidnapovali u trenutku kada je imala indijanskog muža i bila majka detetu koga nikad više nije videla.

6d361ed8535880904cdc7e1ebfc4047f Istorija koju niste učili u školi: Priča o bitangi i princezi

Rolf je taj koji je bio pravi romantik u ovoj priči. Zaljubljen u bezbožnicu, varvarku, kao pošten i pobožan Englez, to je veoma teško prihvatio. Borio se protiv srca, ali nije odoleo. Naposletku je odlučio da je ipak oženi, ne zarad spasenja njene bezbožničke duše, niti zbog telesne žudnje koja ga obuzima, već za dobrobit kolonista i Indijanaca, za prosperitet plantaže i dužnost spram otadžbine.

I tako je nekako i bilo. Venčanje nije pomirilo Engleze i Indijance, ali rat je zaustavljen, a primirje je potrajalo godinama. Da bi promovisala uspeh virdžinijske kolonije, kompanija je Džona Rolfa i Pokahontas dovela na engleski dvor. Smit je čuo da Indijanka dolazi, ali nije pohitao da je vidi ili šta drugo što se moglo očekivati od bivšeg ljubavnika, već je pisao kraljici da je posredi princeza i da se ophode s najvećom brigom i pažnjom prema njoj. Vrlo je moguće da je i anegdota o spasavanju nastala za potrebe tog pisma. Nejasno je kako je tačno dvor dočekao Pokahontas. Izvesno je da je nisu prikazivali kao čudo i verovatno joj jesu ukazivali počast, ali nije zabeležno da su je primili kao plemkinju, kao što neki bajkoviti napisi tvrde.

Comments