Bliznakinje vole noćne izlaske po Kopenhagenu, u čemu ih prati Johan, čiju porodicu čine nasilni otac, povučena majka i sestra sa invaliditetom. Esther upoznaje muškarca s kojim živi nekoliko godina, ali nakon razočaranja – prerano ulazi u menopauzu i odustaje od brige o svom telu, pa pažnju usmerava na porodicu i boljitak drugih. Ona postaje svojevrsni hroničar svoje porodice.

Jezik romana u pojedinim trenucima deluje suviše bujno – ali i to ima poentu. To se dešava baš zbog inspirativne, zanimljive, nesvakidašnje istorije realne autorkine familije, a, pored brojnih talenata na polju umetnosti, Annette Bjergfeldt je i nagrađivana muzičarka, koja je sve svoje znanje i umeća prenela i u radnju ove knjige.

Navedena fabula može zvučati pomalo teško i melanholično, ali autorkin stil odiše energijom i pozitivnošću, čak i kad opisuje trenutke tuge, sete, učmalosti. Njen stil je živopisan, ali i staromodan; ima dušu. Ipak, ona uspeva da zainteresuje i održi pažnju čitaoca. Svaki čitalac će barem deo karakteristika svoje porodice pronaći u familiji baba-Varinke, čiji su članovi u neprestanoj borbi sa svojim emocijama, izazovima, nemirima, prožeti tradicionalnim vrednostima i zahtevima savremenog sveta. A zašto roman nosi ovakav nesvakidašnji naziv – saznaćete u toku čitanja…

Naslovna fotografija: instagram.com/aarhusbibliotekerne

Dušan Veselinović

Comments