Ponekad se desi da kada zamolimo nekog momka da nam pomogne da nešto ponesemo ili podignemo, čujemo rečenicu “E moje žene, a htele ste ravnopravnost”. U mnogim mozgovima, pa čak i u našim ženskim, jer nam je to utisnuto u kulturno nasleđe, ravnopravnost znači da same otvaramo vrata, nosimo teške stvari i otvaramo tegle. “Htele ste – eto vam” stav ne prestaje da nas šokira, pogotovo oko nerazumevanja nekog tako jednostavnog termina kao što je ravnopravnost. Ravnopravnost znači da se muškarac i žena posmatraju potpuno isto, da im se postavljaju ista pitanja i da ih niko na razgovoru za posao ne pita “Da li planirate uskoro decu”? Ravnopravnost znači da niko više nikada ne izgovori rečenicu “Da, ali on je muško” ili “Prvo, pa muško”. Ravnopravnost predstavlja način da za žene na visokim pozicijama kada pokažu autoritet, niko nikad ne kaže da im “fali ona stvar”.

Sa seksizmom se žene svakodnevno susreću, a glumica Megan Fox je u intervjuu za magazin InStyle progovorila o tome kako se ona bori sa njim već godinama i na koji način je to uticalo na njen život i karijeru.

Posle skoro 10 godina “skrivanja”, Megan se vratila na fimsku scenu sa glavnim ulogama u filmovima “Midnight in the Switchgrass” i “Big Gold Brick”, ali njih je zasenio njen razvod od glumca Briana Austina Greena, kao i nova veza sa američkim reperom poznatim kao Machine Gun Kelly. To je podstaklo da pokrene priču o tome kako se ceo život borila sa slikom koju su mediji stvorili o njoj, kao i o seksizmu u Holivudu koji je naveo da se na čitavu deceniju povuče iz javnog života. Nakon 2010. godine, mediji su konstatno kritikovali njen izbor uloga, kao i način na koji se prezentovala u javnosti, obraćajući pažnju samo na njenu lepotu, a nikada na talenat i vredan rad koji stoji iza njega. Recimo, film “Jennifer’s Body” je tek sada dobio poštovanje koje zaslužuje, dok su ga sa druge strane, muški kritičari potpuno odbacili zbog nerazumevanja koncepta žene koja shvata moć sopstvene seksualnosti.

Comments