Posledice globalnog zagrevanja zabrinjavaju ekološku javnost poslednjih nekoliko godina. Jedna od najočiglednijih posledica je podizanje nivoa mora.

Podizanje nivoa mora dešava se usled otopljavanja lednika. Sve više temperature na polovima tope ledeni pokrivač velikom brzinom, koji je prema poslednjim istraživanjima tanji za pet metara. Ukoliko se nastavi trend globalnog otopljenja, predviđen je rast nivoa mora za jedan metar do 2050. godine, a neke od najatraktivnijih destinacija će nestati.

Maldivi su ostrvska zemlja sa izuzetno niskom nadmorskom visinom. Najviša tačka je na 2,3 metra a prosečna nadmorska visina je 1,5 metara. Maldivi će biti prva zemlja koja će nestati usled globalnog zagrevanja.  To znači da ćemo ostati bez nekih od najlepših plaža na svetu.

Worlds beautiful islands maldives island Mesta koja neće postojati u sledećem veku

Mrtvo more je najniža tačka na planeti. Nalazi se na granici Jordana i Izraela. Duboko je 377 metara i nivo saliniteta dostiže 33,7%. Usled visokih temperatura nivo vode u jezeru opada jedan metar na godišnjem nivou. Ako Mrtvo more zaista umre ostaćemo bez jedinstvanih predela ove oblasti ali i eko-sistema  koji opstaje u najekstremnijim uslovima.

Dead Sea   Salt Sea Mesta koja neće postojati u sledećem veku

Veliki koralni greben u Australiji je najveći greben na svetu. Na površini od oko 2000 km živi oko 1500 vrsta riba. Temperatura vode se povećava za 2ºC svake godine, i preti uništenju gotovo 95% grebena do sredine ovog veka.  Naime, greben neće potpuno nestati ali će korali, koji su osnovica živog sveta grebena uginuti usled menjanja temperature vode. Odumiranjem korala nestaje dom većine morskih stvorenja.  Rastom temperature okeana slika živopisnog podvodnog sveta biće zamenjena tužnim prizorom mrtvih korala prekrivenih morskom travom.

everglades Mesta koja neće postojati u sledećem veku

Koralni greben Beliz nalazi se na istoimenom ostrvu smeštenom u Karipskom moru između Gvatemale i Meksika.  Ovaj greben karakterističnog oblika je i drugi po veličini u svetu, a nažalost, očekuje ga ista sudbina kao i australijski greben.

belize barrier reef Mesta koja neće postojati u sledećem veku

Bangladeš zbog svog položaja ozbiljno ugržavaju poplave. Kako se nalazi na delti reka Ganga i Bramaputra podizanje nivoa vode za jedan metar poplavilo bi 50% površine ove zemlje. Stanivništvo priobalja svake godine se seli sve dublje u kopno.

Bangladesh Floods Mesta koja neće postojati u sledećem veku

Sjedinjene Američke Države osećaju posledice otopljenja u Everglejdsu, nacionalnom parku na Floridi koji je jedna od najvećinijh i najbogatijih močvara na svetu, ali i urbanim sredinama kao što su Los Anđeles i Menhetn.

Posledice globalnog zagrevanja ne osećaju samo nama daleke destinacije. Evropa će se takođe suočiti sa ovim problemom.  Londonu prete velike poplave ako oslabi barijera na Temzi, brane u Holandiji takođe brinu ekologe, a najočigledniji slučaj je Venecija, koja ubrzano tone već nekoliko godina.

Ozbiljnost ovog problema predočili su članovi Vlade Maldiva kada su oktobra 2009. godine organizovali sastanak na morskom dnu i potpisali dokument kojim se pozivaju sve zemlje sveta da ukinu emisiju ugljen-dioksida. Ipak da bi na pravi način predstavila ozbiljnost ovog problema  potrebno je podići svest ljudi. Ekološke organizacije širom sveta pokreću programe za edukaciju o ovom problemu, vlade država donose “zelene” zakone, naučnici smišljaju alternativna goriva ali rezultat će biti vidljiv onog trenutka kada mi sami promenimo svoje navike.

Great Barrier Reef Biodiversity Mesta koja neće postojati u sledećem veku

Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Comments