Natalie Portman Elle France 01 Natalie PortmanNatali Portman je poznata američka glumica izraelskog porekla. Govori šest stranih jezika i diplomirala je psihologiju na Harvardu. Na poslednjem Oskaru dobila je nagradu za najbolju glumicu u filmu “Crni labud”. Kada bismo morali da odlučimo ko je trenutno jedna od najaktuelnijih filmskih zvezda, svakako bi se njeno ime našlo na vrhu liste. Ona je mlada, šarmantna, neobične lepote za koju može da zahvali svom poreklu. Uvek veoma elegantna i obučena po poslednjoj modi.  Upoznajmo bolje ovu poznatu američku glumicu.

Natali Heršlag (Natalie Hershlag), ovo je pravo ime američke glumice izraelskog porekla poznatije kao Natali Portman (Natalie Portman), rođena je 9. juna 1981. u Jerusalimu. Njen deda i prababa po majci bili su Jevreji koji su u Izrael imigrirali iz Austrije i Rusije, dok su roditelji njenog oca poreklom iz Rumunije i Poljske. Natalijin deda i prababa nažalost izgubili su živote u Aušvicu, dok je baka po majci bila britanski špijun za vreme Drugog svetskog rata. Njeni roditelji upoznali su se na univerzitetu u Ohaju i nakon venčanja preselili su se u Izrael iz kog su se vratili u Ameriku kada je Natali imala tri godine. Još kao devojčica Natali je zavolela glumu pohađajući pozorišne kampove u kojima je provodila raspuste. Prva iskustva kao glumica stekla je u mjuziklu a kada je imala samo 12 godina pojavila se po prvi put na filmu  u francuskom trileru “Leon”(1994), u Americi objavljen pod naslovom “Profesionalac”, u kojem je bila partnerka  Žan Renou (Jean Reno). Iako je još kao mala pokazala svetu svoj neosporivi glumački talenat, na prvom mestu oduvek joj je bila škola. Prvo je, bez obzira na to što njeni roditelji nisu bili religiozni, zavšila jevrejsku osnovnu školu, a i uspela je, ne napuštajući filmsku karijeru, da završi i psihologiju na prestižnom američkom Harvard univerzitetu. Pored američke, može da se pohvali i izraelskom diplomom, jer je diplomirala i na ondašnjem najvećem univerzitetu – Jevrejskom. Okušala se i kao predavač gostujući na Univerzitetu Kolumbija gde je održala predavanje o terorizmu.

Devedesete godine donele su Natali prve manje uloge u filmovima “Vrlina”, “Svi kažu volim te”, “Mars napada”, kao i veću ulogu u filmu “Lepe devojke”. U tom periodu pokazala se i kao veoma talentovana pozorišna glumica igrajući u drami Antona Čehova “Galeb” rame uz rame sa velikim glumačkim imenima kao što su Meril Strip (Meryl Streep) i Simor Hofman (Simor Hoffman), a značajna je i njena interpretacija jevrejske devojčice Ane u pozorišnoj predstavi “Dnevnik Ane Frank”. Krajem devedesetih zaigraće u novoj trilogiji “Rat zvezda” u ulozi Padme Amidale.

Natalina popularnost počinje naglo da raste posle 2000. godine. Najpre je zaigrala u filmu “Hladna planina” (2003) zajedno sa Nikol Kidman (Nicole Kidman) i Džudom Loom (Jude Law), a potom sledi “Bliskost” (2004) kojim će privući pažnju ne samo publike već i kritike. Ovo filmsko ostvarenje, u kojem je igrala zajedno sa veličinama kao što su Džulija Roberts (Julia Roberts), Džude Lo (Jude Law) i Klajv Oven (Clive Owen), doneće joj mnogobrojna priznanja i nagrade među kojima su Zlatni Globus i nominacija za Oskara. Godina 2006. ostaće upamćena po Natalinoj glavnoj ženskoj ulozi u filmu Miloša Formana “Gojine utvare” u kojem joj je jedan od partnera španski glumac Havijer Bardem (Javier Bardem). Iste godine realizuje jedan od svojih najpoznatijih filmova “V za Vendetu” u kojem igra devojku koju podzemlje spasava tajne policijske službe. Za potrebe snimanja ovog filma bila je prinuđena da obrije glavu a i svakodnevno je sa profesorom engleskog vežbala britanski akcenat.

Od poslednjih filmskih ostvarenja Portmanove koji su joj doneli popularnost a i simpatije publike svakako treba spomenuti ekranizaciju romana Filipe Gregori (Philippa Gregory) “Druga Bolenova kći” u kojem pored Natali glume i Skarlet Džohanson (Scarlett Johansson) i Erik Bana (Eric Bana). Film je snimljen 2008. i naišao je na dobar prijem širom sveta, prvenstveno zahvaljujući Natali Portman koja je nadahnuto prikazala tragični život engleske kraljice Ane Bolen. Njen poslednji film “Crni labud”, u kojem glumi balerinu Ninu, a o kom se u poslednje vreme puno govori, doneo joj je prestižne nagrade Zlatni globus, BAFTA, i Oskara.

O privatnom životu američke glumice izraelskog porekla malo se zna, a i sama Portmanova nikada nije puno govorila o sebi. U jednom od intervjua iz 2002. Natali je izjavila da je bliska sa glumcem Lukasom Haasom i muzičarem Mobijem, ali nikada nije govorila detaljnije o svom odnosu ni sa jednim od njih dvojice. Ono što se zna je da je do 2009. Natali bila u vezi sa kantri pevačem Devendrom Banhartom (Devendra Banhart), a nedavno se verila sa baletskim koreografom Bendžaminom Milpjeom (Benjamin Millepied) kog je upoznala za vreme snimanja ostvarenja “Crni labud”. Par će početkom leta dobiti prvog naslednika.

Ako je Andželina Džoli (Angelina Jolie) Merilin Monro (Marylin Monroe) današnjice, onda je svakako Natali Portman (Natalie Portman) Odri Hepbern (Audrey Hepburn) našeg doba. Osim što ih vezuje predanost humanitarnom radu, Natali je 2003. proglašena ambasadorkom UN-a, i  pored velikih smeđih očiju, ove dve filmske dive imaju još jednu zajedničku nit – ljubav prema klasičnom stilu, eleganciji i prefinjenosti koje se, ruku na srce, danas retko sreću. Neki za nju kažu da je previše obična, donekle i dosadna, pa čak i monotona, ali upravo je ta njena staloženost i običnost čine privlačnom. Jedna je od retkih glumica koje mogu da se pohvale znanjem više stranih jezika, Natali ih govori čak šest, a o univerzitetskim diplomama da ne govorimo. Šta god mislili, pričali, hvalili ili kudili, Natali će ostati zvezda, mlada zvezda u usponu o kojoj će se sigurno pričati u godinama koje dolaze.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka.

Comments