diet in veggies Poremećaj u ishrani ili dijeta?

Često se u poslednje vreme spominju zvezde koje pate od anoreksije i sličnih poremećaja u ishrani. Ako se pitate kakve veze to ima sa nama, odgovor je taj da većina osoba iz vašeg okruženja zaista pati od nekog poremećaja u ishrani: anoreksija, bulimija, pika, ortoreksija, prejedanje, telesna dizmorfija, bigoreksija, noćno jedenje ili možda neki neodređeni poremećaj u ishrani? A dosta njih zapravo se krije pod opravdanjem da su samo na bezazlenoj dijeti. Kako da stanemo na put ovim opasnim i smrtonosnim bolestima? Tako što ćemo obratiti malo više pažnje na naše prijatelje i prijateljice koji su trenutno na ranim dijetama i uporediti to ponašanje sa onima koji pate od poremećaja u ishrani.

Najdominantniji element kod poremećaja u ishrani je manjak samopouzdanja.To je mnogo ozbiljnije i opasnije od same dijete. To je borba u kojoj ispašta ne samo osoba koja od njega pati, već i njena porodica, prijatelji i celokupno okruženje. Ova bolest potiče iz emotivne slabosti i nesigurnosti.

Dijeta je gubljenje kilograma postepeno i na zdrav način.

ED  je pokušaj da poboljšate vaš život tako što uskraćujete sebi hranu ili se prejedate.

Dijeta je tu sa ciljem da uradite nešto dobro za sebe i svoj organizam.

ED je tu kako biste pronašli odobrenje i/ili bili prihvaćeni od strane okoline – makar negativna pažnja, za njih je ipak pažnja.

Dijeta je tu sa ciljem da izgubite suvišne kilograme postepeno i jednom zauvek.

ED su o tome kako život neće biti dobar dok ne izgubite kilograme i ne dostignete željenu, ali ne nužno i zdravu težinu.

Dijeta je tu kako bismo bili zadovoljni spoljašnjim izgledom, pošto je on deo celine koju čini naša unutrašnjost.

ED govori da naša celoukpna vrednost kao ljudske osobe zavisi od toga kako izgledamo i koliko smo teški.

Dijeta je tu kako biste kontrolisali vašu kilažu.

ED je tu kako biste kontrolisali vaš celokupni život i emocije putem hrane.

Ako ste primetili neki od ovih sindroma najbolje je da pokušate da popričate sa prijateljem tj.prijateljicom o tome, zatim ako to ne urodi plodom, uključite njegovu tj.njenu porodicu, pošto kada poremećaji u ishrani nastupe, iza toga se krije mnogo više od samog nezadovoljstva fizičkim izgledom. Srećno, hrabro i istrajno. Pomoć u vidu razgovora, psihologa ili grupnih terapija je neophodna.

Statistika kaže

Jedna od tri žene i jedan od četiri muškarca su na dijeti svakoga dana.

35% onih koji povremeno dijetiraju pređu u patološko dijetiranje.

Dve od pet žena i jedan od pet muškaraca bi dali tri do pet godina života ukoliko bi postigli željenu težinu.

Dijete i dijetski proizvodi obrnu preko 33 milijardi dolara godišnje.

Pola devojčica koje su sada četvrti razred su na dijeti.

81% desetogodišnjakinja ima paničan strah od gojenja.

80% žena u istraživanju magazina People je odgovorilo da ih nerealna slika ženskog tela na televiziji čini nesigurnim u sebe.

Model i glumica Elizabeth Hurley je izjavila za “Allure Magazine”: “Oduvek sam mislila da Marylin Monroe izgleda fenomenalno, ali ja bih se ubila da sam tako debela.”

Četiri od pet žena u Americi je nezadovoljno svojim izgledom.

Jedno istraživanje je pokazalo da se devojke u pubertetu više boje gojenja nego raka, rata ili gubitka roditelja.

U jednom istraživanju deca su upitana da ocene atraktivnost više osoba sa problemima. Učesnici su ocenili debele manje atraktivnim od onih u kolicima, sa deformitetima lica ili čak onih kojima nedostaje neki deo tela.

Dok se u poslednje tri decenije modeli, misice i Playboy zečice konstatno smanjuju, telo prosečne žene se neprestano povećava.

Pre dvadeset godina prosečan model je bio oko 8% ispod prosečne težine za žene u to vreme, a danas je to čak 23% manje.


Jovana Miljanović je, pre svega, veliki sanjar. Ispunjava je pisanje i blogovanje, zanimljiva joj je twitosfera i upoznavanje novih ljudi. Živi za putovanja, skijanja, modu, umetnost i uskusnu hranu. Omiljeni citat: “Per aspera ad astra”. Spremna na sve da ostvari svoje snove.

Comments