Taprobane, Serendib, Cilao, Cejlon, sve su to nekadašnja imena ovog ne tako velikog, zelenog ostrva.

lagon 3 Šri Lanka

Po legendi, Adam je stajao na jednoj nozi na vrhu planine Šri Pada i žalio za izgubljenim rajem, sve dok nije ugledao Šri Lanku. U opisnom značenju Šri Lanka znači blistava, kraljevski lepa. Ime potvrđuju raskošne šume mangrova i kokosovih palmi, beskrajne plantaže čaja i pirinča, blještavo bele plaže, rezervati biosfere, reke, jezera, i kao vrhunac bogata nalazišta dragog kamenja, pre svega rubina, safira i mesečevog kamena.

Ova nekadašnja britanska, zatim i holandska i portugalska kolonija, jedan je od glavnih centara budističke religije.  Mali procenat stanovništva je hrišćanske, hindu i islamske veroispovesti, mada je raznolikost i tolerancija jedna od glavnih vrlina ovog naroda. Na ostrvu živi preko 20 miliona stanovnika. U Aziji važi za zemlju sa najmanjom stopom razvoda braka,tek jedan na 7000 brakova. Takođe, žene se udaju nevine, a prostitucije i narkomanije skoro da nema.

Glavni grad ostrva je Kolombo, prava multietnička metropola u kojoj se egzotični miks civilizacija oseća na svakom koraku. U Kolombu možete probati najrazličitija jela spremljena na montažnom stolu na trotoaru, cenjkati se i pazariti indijsku i indonežansku robu po povoljnim cenama i najzad napraviti plan o daljem obilasku nešto autentičnije Šri Lanke, sve to dok se probijate kroz gust saobraćaj u nezaboravnom tuk-tuku.

waterfalls sri lanka 1032 Šri Lanka

Kulturna prestonica i najbitnije arheološko nalazište Šri Lanke je Anuradapura, mesto koje je Buda izabrao za svoj duhovni život. Ostaci Budinih relikvija čuvaju se i danas. Najveća svetinja je drvo Bo, izdanak autentičnog stabla ispod kog je Buda sedeo kad je doživeo prosvetljenje. Drvo Bo je zasađeno pre 2.250 godina i predstavlja najstarije drvo na planeti. Još jednu budističku svetinju ostrvljani brižljivo čuvaju, Budin zub, za koji se ne zna tačna lokacija nego se stalno prenosi iz hrama u hram. Veruje se da ako zub padne u ruke osvajača i uništi se narod Šri Lanke će nestati.

Top destinacija avanturističkog turizma Šri lanke je predeo oko Nuvara Eliju i južnije. Odlične staze za treking, hajking i obilazak jezera i vodopada zaslužne su za ogromnu popularnost i mesto jednog od lidera u ovog grani turizma. Za najveće avanturiste iskustvo osvajanja džungle je pravi doživljaj. U centralnom delu džungle nalazi se jedan od najlepših vodopada na svetu, ali zbog svoje nepristupačnosti većina turista odustaje od njega. U središtu džungle nalazi se i Sigirija, kamena tvrđava sagrađena u petom veku. Na ovom mestu datiraju tragovi čovečanstva stari preko 5000 godina. Lavlja usta i vrtovi su najposećeniji lokaliteti, a freske Sigirije su jedne od navrednijih u celoj Aziji.

20020905 Sri Lanka 01 Nalanda Gedige 1024x768 Šri Lanka

Najlepše plaže nalaze se u blizini Kolomba, Mount Lavinia, Galle i Berowala ali i stotinak kilometara južnije gde su Hikkaduwa i Unawatuna. Unawatuna je dvanaesta najlepša plaža na svetu.

U Šri Lanku se mogu zaputiti i najprobirljiviji turisti, jer na površni od oko 60 000 km2 mogu naći luksuzne rizorte sa uređenim plažama, netaknutu prirodu, kulturna bogatsva, bogatu kuhinju i ljubazne meštane. “Blistavo, kraljevsko ostrvo” sad zvuči logično, zar ne?


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Comments