Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Air Max revolucija uz the Spot

Šri Lanka

Šri Lanka

Taprobane, Serendib, Cilao, Cejlon, sve su to nekadašnja imena ovog ne tako velikog, zelenog ostrva.

lagon 3 Šri Lanka

Po legendi, Adam je stajao na jednoj nozi na vrhu planine Šri Pada i žalio za izgubljenim rajem, sve dok nije ugledao Šri Lanku. U opisnom značenju Šri Lanka znači blistava, kraljevski lepa. Ime potvrđuju raskošne šume mangrova i kokosovih palmi, beskrajne plantaže čaja i pirinča, blještavo bele plaže, rezervati biosfere, reke, jezera, i kao vrhunac bogata nalazišta dragog kamenja, pre svega rubina, safira i mesečevog kamena.

Ova nekadašnja britanska, zatim i holandska i portugalska kolonija, jedan je od glavnih centara budističke religije.  Mali procenat stanovništva je hrišćanske, hindu i islamske veroispovesti, mada je raznolikost i tolerancija jedna od glavnih vrlina ovog naroda. Na ostrvu živi preko 20 miliona stanovnika. U Aziji važi za zemlju sa najmanjom stopom razvoda braka,tek jedan na 7000 brakova. Takođe, žene se udaju nevine, a prostitucije i narkomanije skoro da nema.

Glavni grad ostrva je Kolombo, prava multietnička metropola u kojoj se egzotični miks civilizacija oseća na svakom koraku. U Kolombu možete probati najrazličitija jela spremljena na montažnom stolu na trotoaru, cenjkati se i pazariti indijsku i indonežansku robu po povoljnim cenama i najzad napraviti plan o daljem obilasku nešto autentičnije Šri Lanke, sve to dok se probijate kroz gust saobraćaj u nezaboravnom tuk-tuku.

waterfalls sri lanka 1032 Šri Lanka

Kulturna prestonica i najbitnije arheološko nalazište Šri Lanke je Anuradapura, mesto koje je Buda izabrao za svoj duhovni život. Ostaci Budinih relikvija čuvaju se i danas. Najveća svetinja je drvo Bo, izdanak autentičnog stabla ispod kog je Buda sedeo kad je doživeo prosvetljenje. Drvo Bo je zasađeno pre 2.250 godina i predstavlja najstarije drvo na planeti. Još jednu budističku svetinju ostrvljani brižljivo čuvaju, Budin zub, za koji se ne zna tačna lokacija nego se stalno prenosi iz hrama u hram. Veruje se da ako zub padne u ruke osvajača i uništi se narod Šri Lanke će nestati.

Top destinacija avanturističkog turizma Šri lanke je predeo oko Nuvara Eliju i južnije. Odlične staze za treking, hajking i obilazak jezera i vodopada zaslužne su za ogromnu popularnost i mesto jednog od lidera u ovog grani turizma. Za najveće avanturiste iskustvo osvajanja džungle je pravi doživljaj. U centralnom delu džungle nalazi se jedan od najlepših vodopada na svetu, ali zbog svoje nepristupačnosti većina turista odustaje od njega. U središtu džungle nalazi se i Sigirija, kamena tvrđava sagrađena u petom veku. Na ovom mestu datiraju tragovi čovečanstva stari preko 5000 godina. Lavlja usta i vrtovi su najposećeniji lokaliteti, a freske Sigirije su jedne od navrednijih u celoj Aziji.

20020905 Sri Lanka 01 Nalanda Gedige 1024x768 Šri Lanka

Najlepše plaže nalaze se u blizini Kolomba, Mount Lavinia, Galle i Berowala ali i stotinak kilometara južnije gde su Hikkaduwa i Unawatuna. Unawatuna je dvanaesta najlepša plaža na svetu.

U Šri Lanku se mogu zaputiti i najprobirljiviji turisti, jer na površni od oko 60 000 km2 mogu naći luksuzne rizorte sa uređenim plažama, netaknutu prirodu, kulturna bogatsva, bogatu kuhinju i ljubazne meštane. “Blistavo, kraljevsko ostrvo” sad zvuči logično, zar ne?


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Editors choice