Otkrivamo: Kako da se UVEK osećaš kao boginja?

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

#BFFOREO: 5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta (Pobednički ADVERTORIJAL)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

1/3

Mnoge žene doživljavaju neprijatne fizičke senzacije, koje postaju izraženije u zrelijim godinama i koje nije lako dijagnostikovati. Širok raspon neprijatnosti čini fibromialgiju tajanstvenom i teško raspoznatljivom, jer iskazuje obilje simptoma koji mogu da ukazuju na razne druge poremećaje u organizmu. Fibromialgija obuhvata hroničan bol u kostima i mišićima, osećaj peckanja u telu, povećana osetljivost na pritisak u određenim tačkama, osećanje iscrpljenosti, umora i tromosti.

Takođe se javlja karakteristična jutarnja ukočenost koja sporo prolazi i osećaj otečenosti zglobova, šaka i stopala, iako otoci nisu zaista vidljivi. Prisutan je takođe i poremećaj spavanja, nesanica i isprekidan san, tako da se osoba budi umornija nego što je bila kad je legla.

Tag someone you want to have a lazy Sunday with

A post shared by TheCoupleGoals (@couplegoals) on

Stalno prisutan bol, umor i iscrpljenost remeti kvalitet života na svim nivoima – osoba postaje neefikasna na poslu, kod kuće ne uspeva da se opusti i odmori, nigde nema mira i ni u čemu ne uživa, a zbog toga se oseća nesrećno i potišteno, pa je i anskoznost često prisutna, kao prateći element. Često se javlja glavobolja i migrena, predmenstrualne tegobe se pogoršavaju, javljaju se i stomačni problemi, osećaj suvih usta, koči se vrat, javlja se vrtoglavica.
Zašto nastaje ovo oboljenje, nije poznato. Zna se da pogađa žene i to naročito u periodu predmenopauze, ali podležu mu i mlađe osobe, koje su nestabilne i preosetljive i pate od anksioznosti, depresije i drugih psihičkih poremećaja. Takođe je uočeno da su fibromialgiji podložne osebe koje imaju niži prag tolerancije na bol, kao i one koje su imale povredu u vratnom delu kičme.

Editors choice