Mnoge žene doživljavaju neprijatne fizičke senzacije, koje postaju izraženije u zrelijim godinama i koje nije lako dijagnostikovati. Širok raspon neprijatnosti čini fibromialgiju tajanstvenom i teško raspoznatljivom, jer iskazuje obilje simptoma koji mogu da ukazuju na razne druge poremećaje u organizmu. Fibromialgija obuhvata hroničan bol u kostima i mišićima, osećaj peckanja u telu, povećana osetljivost na pritisak u određenim tačkama, osećanje iscrpljenosti, umora i tromosti.

Takođe se javlja karakteristična jutarnja ukočenost koja sporo prolazi i osećaj otečenosti zglobova, šaka i stopala, iako otoci nisu zaista vidljivi. Prisutan je takođe i poremećaj spavanja, nesanica i isprekidan san, tako da se osoba budi umornija nego što je bila kad je legla.

Stalno prisutan bol, umor i iscrpljenost remeti kvalitet života na svim nivoima – osoba postaje neefikasna na poslu, kod kuće ne uspeva da se opusti i odmori, nigde nema mira i ni u čemu ne uživa, a zbog toga se oseća nesrećno i potišteno, pa je i anskoznost često prisutna, kao prateći element. Često se javlja glavobolja i migrena, predmenstrualne tegobe se pogoršavaju, javljaju se i stomačni problemi, osećaj suvih usta, koči se vrat, javlja se vrtoglavica.
Zašto nastaje ovo oboljenje, nije poznato. Zna se da pogađa žene i to naročito u periodu predmenopauze, ali podležu mu i mlađe osobe, koje su nestabilne i preosetljive i pate od anksioznosti, depresije i drugih psihičkih poremećaja. Takođe je uočeno da su fibromialgiji podložne osebe koje imaju niži prag tolerancije na bol, kao i one koje su imale povredu u vratnom delu kičme.

Comments