Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Šest kratkih animiranih filmova koji će vas oduševiti

Šest kratkih animiranih filmova koji će vas oduševiti

Festivali kratkog filma često ne dobijaju dovoljno medijske pažnje. Festivali kratkog animiranog filma – još manje.

Iako praktične, “sažete” forme (četrdeset minuta je dozvoljena dužina), kratki filmovi izuzetno su teški za snimanje, često i teži od dužih formi, upravo zbog toga što nije jednostavno dopreti do gledaoca u npr. pet minuta.

Animirani filmovi (danas se sve češće radi o trenutno popularnoj 3D animaciji), uglavnom osvajaju duhovitim okretima, interesantno animiranim glavnim likovima, upadljivim, veselim ili pak dramatičnim zvučnim efektima. Ova vrsta filma neretko i ima upravo šaljivu namenu, a kako je efektna i lako privlači pažnju – često je nalazimo i u reklamama.

Sama reč potiče od latinske reči animare što znači “oživeti”, “dati život”, te se ona odnosi na svaku tehniku kojom se stvara kretanje pojedinačnih slika, takozvanog filma. Pomenute slike mogu biti načinjene različitim tehnikama, što je upravo ono što animaciju čini interesantnom. Mogu biti crtane, izračunate od strane računara, fotografski snimci itd.

Akademija filmske umetnosti i nauke (tzv. Oskar) u kategoriji najboljeg kratkog animiranog i igranog filma dodeljuje nagrade još od 1932. godine, odnosno od petog po redu Oskara. Interesantno je, mada ne i iznenađujuće, da je Volt Dizni (Walt Disney) ovde “pokupio” prvih deset Oskara.

Ono od čega kvalitet kratkog animiranog filma zavisi jeste ono što važi za sve filmske forme: maštovitost stvaralaca. Ipak, čini se da ovde umetnici imaju više prostora, i to ne samo za iskazivanje režiserskog dara. Otuda i srećemo animirane glinene figurice, neverovatne pokretne slike itd.

Izdvojili smo za vas neke od najinteresantnijih filmića u ovoj kategoriji. Pogledajte!

Animirani film Aglaja Mortčeva (Aglaia Mortcheva) osvojio je internet-publiku za kratko vreme, upravo zbog priče s kojom se možemo lako identifikovati:

Jedan od prvih filmova genijalnog Tim Bartona (Tim Burton):

Interesantan, i na trenutke pomalo morbidan, animirani film sa sjajnom muzičkom podlogom:

Dirljiva animacija sa prošlogodišnjeg festivala koja, vizuelno, podseća na Bartonove:

Vesela, a jednostavna ljubavna priča koju ćete odgledati sa osmehom:

I, za kraj, večiti pobednik u ovoj kategoriji – Dizni!

“Destino” je kratak filmi koji je Dizni otpočeo u saradnji sa Salvadorom Dalijem (Salvador Dali), te koji je naknadno dovršen, zahvaljujući savremenim tehnikama, i prikazan na festivalu (Annecy International Animated Film Festival) 2003. godine:


Dijana Knežević je studentkinja medija i urednica bloga “ViolentlyHappy”. Sklona ignorisanju realnosti, a kad nije u mogućnosti – pisanju o njoj. Neko je rekao i da je sklona suvišnoj racionalizaciji emocija. Ona misli da je to besmislica. Prezire kolotečinu, cenzuru i besporočnost.

Editors choice