3245 Uparivanje hrane i vina

Izabrati pravo vino uz željeno jelo ili jelo uz omiljeno vino mnogima stvara veliki problem dok neki ne razmišljaju uopšte o tome. Moje mišljenje je ipak da ne ide sve uz sve i dešavalo se da mi neka jela skroz izmene ukus već poznatog vina, a i moguće je da nam vino da skroz drugu dimenziju nekog obećavajućeg specijaliteta, tako da neke kombinacije bi zaista trebalo izbegavati.

Evo nekoliko klasičnih uparivanja:

Crno vino i riba

Pravila nisu teška i imaju smisla. Crna vina su bogata taninima, a tanini u kombinaciji sa ribom daju metalni, ne tako prijatan ukus vinu, isto se dešava i prilikom kombinovanja nekih crnih vina i sireva, spoj u kojem mnogi pronalaze sklad. Za razliku od mladih, svežih belih vina izraženih kiselina kao npr. francuski Chablis ili italijanski Frascati, sa jako malo tanina, njihova kiselost se dobro bori sa nekada prejakim ribljim uljima. Za one uporne, neka niskotaninska crna (Beaujolais Nouveau, Valpolicella iz Italije…) mogu da prođu sa slabo masnom belom ribom kao što su smuđ, štuka i skuša…

Uparivanje hrane i vina: Vino i dezerti

Rekla bih da je veoma važno dobro uklopiti vino uz poslasticu za kraj večeri i tako izbeći veoma česte neželjene posledice loših kombinacija. Kad to kažem mislim na recimo kombinaciju čokoladnog musa i nekog slatkog rizlinga, najverovatnije će vam biti loše zbog prevelikog nivoa slasti, ali zato takvo vino uz krem-puding voćni kolač je savršenstvo. U svakom slučaju slatka i poluslatka, tzv.dezertna vina ili neko penušavo idu uz poslastice, samo obratiti malo pažnju na balans.

Belo vino sa belim mesom / Crno vino sa crvenim mesom

Standardno pravilo već svima poznato. Belo vino (svetlo meso, bela živina), crno vino (tamno meso, tamna živina) ali zašto ne bi malo eksperimentisali.

Vino i sirevi

Bela vina svojom kiselošću ublažuju masnoće sireva i odlično idu uz kremaste dok bi crna vina mogla da se kombinuju jedino sa tvrdim sirevima.

Evo par izvrsnih kombinacija:

Brick- Chardonnay

Brie- Champagne, Merlot

Camembert- Cabernet, Chenin Blanc

Cambozola- Chardonnay

Emmentaler- Beaujolais

Gorgonzola- Sauternes

Gouda- Riesling, Champagne,

mada ostaje da je sve po našem ukusu.

Ima još par momenata sa kojima se i sama često susrećem jer ih volim… a isto tako često mi zadaju i problem a to su…naravno kao što je već spominjano… čokolada, teško uklopiva sa vinima, pa se ja najčesće odlučujem za kafu u takvim situacijama da ispere taj veoma uporan ukus. Takođe u većini jela dominiraju i jaja uz koja bi preporučila jedino dobro izbalansirana bela vina, ne previše kisela i ne previše aromatična. Kisela jela sa paradajzom ili sirćetnim prelivima bi se uklopila sa istim ukusom vina, znaci rešenje bi bilo neko kiselije vino.

Ako želite više da saznate o vinima, posetite sajt www.mojevino.net.

Editors choice