U većini slučajeva dizajn enterijera je baš ono što mu samo ime i obećava – stvaranje, kuriranje i kreiranje unutar struktura u kojima živimo i radimo, i to na način da nam u tim prostorima bude prijatno, udobno, i da nas zadovoljava i estetski i fizički. Ono što je posebno zanimljivo, a pomalo i paradoksalno, jeste u kojoj meri taj proces zapravo zavisi i od spoljašnjeg sveta koji unosimo u unutrašnjost. Drvo, kamen, čak i životinjski paterni, mali su naklon i poštovanje prirodi koja nas okružuje i koju volimo da unesemo i u sam prostor jer suštinski jesmo deo nje i ona nas. Pored različitih komada i elemenata koje možemo da napravimo od prirodnih materijala, možda najznačajniji spoj spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta je dekoracija koju činimo unoseći biljke u prostor koji je čovek napravio i koji on kontroliše, jer zaista kada je dobar dizajn u pitanju bilo da se radi o prostoru za život ili rad, važnost biljaka u svakodnevici je neprocenjiva i čini naš prostor daleko prijatnijim mestom za dnevno obitavanje i dobar dizajner zna da nikada nije pitanje da li uneti biljke u prostor, već samo koje i kako to najbolje učiniti.

Postoji nebrojano mnogo razloga za uključivanje biljaka u prostorije u stanu, neki od njih se zaista direktno tiču našeg zdravlja i poboljšanja kvaliteta života, dok su druge samo estetski zadovoljavajuće, a treće super praktične i korisne za sve one koji vole miris svežih trava u kuhinji. Biljke umanjuju količinu toksina u vazduhu i poboljšavaju njegov kvalitet i neke od biljaka zaista imaju pravo lekovito aromaterapijsko dejstvo. Pored toga bezbrojna naučna istraživanja su pokazala da su biljke posebno korisne za bolesne budući da umanjuju nivo stresa kod dugogodišnjih pacijenata. Ukratko, jednačina je jasna: uneti malo pravog zelenila u dom definitivno donosi život prostoru i daje neke nove dobre vibracije. Bilo da imaš talenta za unutrašnje i spoljašnje baštovanstvo, ili ti malo šta sem najtvrdoglavijih kaktusa uspeva, evo nekih ideja kako da oplemeniš da ne kažemo ozeleniš svoj životni prostor.

Cveće u vazi

Najjednostavnije, najbrže i najkratkoročnije rešenje koje zahteva najmanje nege, brige i pažnje od bilo koje druge opcije. Dakle ukoliko si baš no-no sa biljkama i ne ide ti, ili pak stvarno ne umeš da se obavežeš makar ni kaktusu da ćeš ga zalivati jednom nedeljno, onda bar jednom do dva put nedeljno na pijacu po svežu dozu šarenila i života. Nije skupo, raznovrsno je i prelepo, i možeš da menjaš lale, božure, ruže kako poželiš. Problem je naravno što ne traju dugo i što je pomalo tužno baciti samo cveće posle, ali sa pozitivne strane možeš da menjaš i dekorišeš kako poželiš.

Comments