Na stranicama jednog starog, požutelog dnevnika godinama već ležala je, ušuškana među danima i mesecima, ispresovana bioskopska karta koja je, da je samo mogla da govori, svedočila o jednom bitnom istorijskom danu, danu kada sam shvatila koliko mi je draga. Svi mi imamo neke svoje idole, uzore, kako god ih zvali, koji vremenom ili nestaju, ili postanu deo nas za čitav život. Ona je ostala. Svakom njenom novom filmu radujem se kao dete novoj igrački jer samo ona zna da mi izmami osmeh na lice, onaj iskreni koji se ne deli tek tako, da u meni probudi emocije svojim umećem i autentičnošću. Da me sada, u ovim godinama, neko pita da u nekom novom, modernijem leksikonu života odgovorim na pitanje ko je moja omiljena glumica, napisala bih, kao iz puške, njeno ime. Džulija Roberts, najlepši osmeh Holivuda.

0814 WEB BB Julia Roberts 85 Who Run the World: Julia Roberts

Džulija Roberts u filmu "Jedi, moli, voli" ("Eat, pray, love").

Džulija Fiona Roberts (Julia Fiona Roberts) rođena je 28. oktobra 1967. u Džordžiji. Njeni roditelji vodili su školu glume za decu, što je verovatno imalo uticaja na Džuliju, njenog brata Erika i sestru Lizu da krenu filmskim stopama. Kao mala, Džulija je sanjala da postane veterinar jer je mnogo volela životinje, ali je ipak upisala novinarstvo. Povučena bratovim uspehom u Holivodu odlučila je da se i sama oproba u tom magičnom zanatu, koji je, mora se priznati, ispekla veoma dobro. Svoju prvu ulogu ostvarila je u filmu “Blood Red”, u kojem je igrala zajedno sa bratom, ali će skrenuti pažnju na sebe tek pojavljivanjem u filmu “Mystic Pizza”. Uloga u ostvarenju “Čelična magnolija” doneće joj prvu nominaciju za Oskara, Zlatni globus i dosta novih angažmana. Prvi put se pojavila na malom ekranu u seriji “Crime Story”, iza koje slede “ Ulica sezam” i “Poroci Majamija”. Veliku popularnost i simpatije publike doneo joj je film  “Zgodna žena” iz 1990, u kojem joj je partner bio Ričard Gir (Richard Gere), sa kojim će ponovo zaigrati u ostvarenju koji mnogi nazivaju nastavkom kultnog filma iz devedestih, “Odbegla mlada”.

Slika011 Who Run the World: Julia Roberts

Bez obzira na bogatu filmografiju, većina je upravo pamti kao najpoznatiju svetsku "Zgodnu ženu".

Iako je u svojoj dugogodišnjoj karijeri imala i ozbiljne uloge, setimo se samo ostvarenja “Dosije Pelikan”. Publici širom sveta ostala je u srcu po romantičnim komedijama, koje su se izdvojile svojim jednostavnim i iskrenim pričama u kojima smo znali da prepoznamo sebe. Sećate se “Venčanja mog najboljeg druga”? Ne znam da li postoji ženska osoba koja ne voli taj film, koja se kada krenu taktovi pesme “Say a Little Prayer” ne seti završne scene u kojoj ona, u svojoj lila haljini, prelepa i zanosna kao i uvek, vodi čuveni razgovor sa Rupertom Everetom (Rupert Everett). Verovatno nema te žene koja nije poželela da u jednom takvom životnom momentu pored sebe ima baš jednog takvog Džordža. To je bio samo početak manije zvana Džulija Roberts koja i dalje, verujte, traje. Ona, on…  the last dance.

Krajem devedesetih, Džulijina karijera naglo kreće uzlaznom putanjom, upravo gorepomenutim ostvarenjem, koje će biti prvo u nizu veoma uspešnih filmova romantičnog žanra koji će glumici doneti zasluženu popularnost. “Venčanje mog najboljeg druga”, “Ja u ljubav verujem”, u kojem joj je partner Hju Grant (Hugh Grant) i “Odbegla mlada”, comeback sa Ričardom Girom,  su tri od 20  najuspešnijih romantičnih komedija svih vremena koji su Džuliju stavili na sam vrh liste najplaćenijih glumica tih godina. Ona danas zarađuje i do $20,000,000 po filmu. Za pojavljivanje u jednoj reklami od 45 sekundi dobila je čak $1,500,000.

stepmom original Who Run the World: Julia Roberts

Ko nije bar potajno pustio suzu uz Džuliju i Suzanu u filmu “Maćeha”, laže.

Kraljica romantike nije samo rođena da nas zasmejava, znala je i da nas dotakne, a i rasplače. Podsetimo se samo ostvarenja “Erin Brokovič”, u kojem je igrala samohranu majku, a koji joj doneo ne samo zasluženog Oskara već i prestižne nagrade kao što su Zlatni globus i BAFTA. U Džuliji smo videli idealnu profesorku, sanjali da u nekoj od naših, bezuspešno, pronađemo osmeh Mona Lize. Bila je upravo ona ta koja nas je naučila kako je malo dovoljno za sreću, a i da bi se promenio život u kojem vlada monotonija. Možda nismo skupili hrabrost da krenemo na put oko sveta u potrazi za odgovorima, ali smo bar pokušali, upijajući svaki kadar filma “Jedi, moli, voli”, koji je zauvek ostavio trag u nama. “Everyone has a little love affair in Bali.” Verovatno ste i vi poželeli da budete na njenom mestu, zar ne?

Džulija Roberts – zavodnica – U njenu ljubavnu mrežu upali su mnogi, između ostalih i glumac irskog porekla Lijam Nison (Liam Neeson) i Metju Peri (Matthew Perry), zvezda popularnog sitkoma “Prijatelji” (“Friends”). – Među njenim ljubavnicima su i američki glumac Dilan Mekdermot (Dylan McDermott) i Kifer Saterlend (Kiefer Sutherland). – Iza sebe ima jedan promašen brak sa country pevačem Lajlom Lovetom (Lyle Lovett). Samo jedan muškarac, ipak, bio je u stanju da osvoji srce glumice: Danijel Moder (Daniel Moder). Sa njim je Džulija uplovila u bračne vode i zasnovala porodicu čiji su deo blizanci Hejzel Patricija (Hazel Patricia) i Fin Volter (Finn Walter), i Henri Danijel (Henry Daniel). “I’m also just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her.” Ana Skot u “Ja u ljubav verujem”. Dama čiji osmeh ne ostaje nezapažen. Kraljica romantičnih komedija koje su znale i da nas rasplaču i rastope kao sladoled na vrelom avgustovskom suncu. Jedna jedina, neprevaziđena, žena koja vlada svetom filma. Džulija Roberts, glumica koju volimo.


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka bez kojih ne može i od kojih je, jednog dana, pre dve godine, nastao roman prvenac “Balkanski virus”. Ne može bez Italije, koja je njen dom već 11 godina, porodice i prijatelja raštrkanih svugda po svetu. U slobodno vreme vodi svoj multi-cultural blog From Italy With Love.

Comments