Saveti za putovanja: Srbija i Hrvatska

Saveti za putovanja: Srbija i Hrvatska

Ove godine sam odlučila da posetim naša mesta u Srbiji sa akcentom na nacionalne parkove i popularna odmarališta. Šta mi preporučujete? (Bojana, 22)

Draga Bojana, nekada smo bili zemlja puna nacionalnih parkova. Danas ih imamo samo pet i zaista svaki vredi: Šar planina, Kopaonik, Đerdap, Tara i Fruška gora. Svaki je poseban na svoj način, a koji ćeš posetiti zavisi od interesa. Ukoliko želiš da upoznaš istoriju seobe Srba, predlažemo Frušku goru – kao najpopularnije vojvođansko izletište, sa predivnim manastirima Krušedol, Grgeteg i Velika Remeta. Naravno, tu su i etno salaši – za divno odmaranje u krugu bliskih prijatelja. Ako si, pak, sklona avanturizmu i daljoj istoriji, od srca preporučujem putovanje kroz Đerdapsku klisuru do ostataka Tajanovog mosta, tvrđave Fetislam i Dijana.

slika211 Saveti za putovanja: Srbija i Hrvatska

Šar planina

Tragam za lepim, mirnim i opuštajućim letovalištem u Hrvatskoj. Gde je najbolje? (Branka, 21)

Branka, Hrvatska je puna takvih tajnovitih mesta. Na osnovu bogatog iskustva, mogu ti preporučiti plažu Mošćenička Draga – na istarskoj obali, prelepo mesto Kaštel Lukšić nadomak Splita, Crikvenicu, opet blizu Opatije… Ako si u mogućnosti, priušti sebi letovanje na ostrvu Vis, sa prelepom plažom Srebrna… Pravi raj na zemlji.

Planiram nezaboravno letovanje sa drugaricama. Preporučite nam neke egzotične plaže. (Sanja, 25)

Poštovana Sanja, egzotike ima gotovo svuda… Od bližih destinacija, egzotične plaže možeš naći u Grčkoj i Turskoj. Recimo Bodrum – plaže su odlične za snorking, pešačenje i obilaženje istorijskih znamenitosti i prirodnih čuda poput Efesa i Pamukala. Tu je i Oludeniz, svakako jedna od najpopularnijih plaža u Turskoj. Naravno, tu je i nezaboravna Alanja – danas jedna od najpopularnjih plaža na celom Mediteranu. Ako, pak, želiš top exsotic, predlažemo ostrvo Bora Bora, plaža Negli na Jamajci i plaža Had Rin, koja se nalazi na Tajlandu, poznata po fantastičnim pejzažima i ludim žurkama. Upravo na ovoj plaži sniman je i holivudski film “Plaža” (The Beach) sa Leonardom di Kaprijem (Leonardo DiCaprio).

Pišite nam na e-mail: redakcija@wannabemagazine.com – ukoliko imate bilo koje pitanje vezano za putovanja, tražite savet ili preporuku za odmor.

Više o turističkoj agenciji “Kompas” saznajte na našem Lifestyle vodiču.


Aleksandar Danilović je marketing manadžer turističke agencije Kompas.